Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Tilburgse mysteries: Zo komt Tilburg aan z’n naam

Door Rowie van der Vliet 9 december 2017

Heb jij je al eens afgevraagd hoe Tilburg eigenlijk aan zijn naam komt? Wij wel! Daarom doken wij de geschiedenisboeken in om het uit te zoeken.

Duizend jaar geleden werd er al over Tilburg geschreven. Dat gebeurde zelfs in 709 toen een akte ondertekend werd. Zoals je je misschien wel kunt voorstellen spelden we het toen ietsjes anders, namelijk Tilliburgis.

Tilliburgis watte?

Tilli, niet te verwarren met Tilburgs koosnaampje Tilly, is een Latijns woord dat staat voor ‘nieuw verworven land’. Burg is geen taalfout voor brug, maar staat voor burcht. Dat is natuurlijk een soort kasteel/standplaats dat vaak verdedigd werd tegen indringers. Historici denken dat het zomaar eens een verwijzing kan zijn naar de burcht Ter Borch in Oisterwijk. Dit was het verblijfadres van de eerste ‘heren van Tilburg’, de Giselberten.

East side vs west side

Het zou ons niets verbazen dat burg afgeleid is van de burcht Ter Borch, want Oisterwijk was toen nog een onderdeel van het gebied Tilburg. Sterker nog, ook Goirle, Enschot, Berkel, Udenhout, Haaren en vermoedelijk Helvoirt waren één. Dit veranderde toen de hertog van Brabant dat gebied inpalmde. We kregen toen voor het eerst te maken met een east en west side in Tilburg, want de hertog maakte die herindeling in dit gebied.

Oisterwijk

In 1230 besloot de hertog een handelsnederzetting in Oost-Tilburg (lees: niet de stad, maar het oostelijke deel van het hele gebied) te beginnen. Hij noemde het Oisterwijk. Deze naam werd zo populair dat iedereen besloot om heel Oost-Tilburg zo te noemen. Beetje raar om dan nog de naam West-Tilburg te gebruiken, dus die kwam te vervallen. Vanaf toen werd gewoon gesproken over Tilburg.

Tilburgs mysterie opgelost!

Heb jij nog een Tilburgs mysterie? Ben je bijvoorbeeld benieuwd hoe een Tilburgs gebied aan zijn naam komt? Eerder zochten we al uit wie Pieter Vreede van het Pieter Vreedeplein was. Je mag ons tippen en dan gaan we het voor je uitzoeken! Mail naar [email protected].

Meer over

Mysteries

adv.