Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: hoe oud is de Tilburgse Kermis eigenlijk?

Door Rowie van der Vliet 18 juli 2020

De Tilburgse Kermis bestaat al decennialang. Talloze generaties in Tilburg groeiden op met de kermis. Van voor het eerst dronken worden tot sjansen bij de attracties. De kermis is misschien wel hét grootste feest van Tilburg. Hoe oud is de Tilburgse Kermis eigenlijk?

Houd je vast, alsof je de reling van een attractie vastklampt. De Tilburgse Kermis bestaat langer dan je misschien zou denken. In 1567 gingen we in Tilburg al naar de Tilborchse kermisse. Vrijwilliger Ad Pijnenburg kwam hierachter toen hij aktes doorbladerde voor het Regionaal Archief van Tilburg. Hij stuitte op een vermelding van de kermis, maar kon niet achterhalen of het ook echt om de allereerste Tilburgse Kermis ooit ging. In de akte stond alleen dat een betaling voldaan moest worden voordat de kermis begon in 1567 begon.

Niet de eerste kermis?

Het voelt niet logisch om zomaar aan te nemen dat de Tilburgse Kermis in 1567 ook echt de eerste was. Eerder werd er nóg een akte in het Regionaal Archief Tilburg gevonden. Ook deze ging over het doen van een betaling rondom de Tilburgse Kermis. Daar kun je uit opmaken dat dit vaker werd gedaan. Het was echt een gewoonte waardoor je al snel de conclusie maakt dat de kermis veel eerder bestond. Hier is alleen geen bewijs voor gevonden. De eerste lijst met attracties die ooit is teruggevonden, komt trouwens uit 1877.

Gigantisch leuke feesten bij de Heikese Kerk

Vermoedelijk werden er sinds 1483 elk jaar gigantisch leuke feesten georganiseerd om het bestaan van de Heikese Kerk te vieren. Dit gebeurde op het voorplein bij de kerk, wat we nu kennen als het Stadhuisplein en de Stadhuisstraat. Er is nooit concreet bewijs gevonden om aan te tonen dat de kermis van dat evenement afstamt, maar het is wel een mogelijkheid.

De eerste attracties

Aan het eind van de negentiende eeuw kwamen er ook attracties in Tilburg te staan. Dit waren vooral ‘kijkattracties’, nog geen reuzenrad of zweefmolen. Die kwamen er pas vanaf de twintigste eeuw bij. Een zweefmolen die in 1919 in Tilburg stond, staat tegenwoordig op het Anton Pieckplein in de Efteling. In 1922 stond er een houten rodelbaan van 75 meter lang en tien meter hoog, gevolgd door een houten achtbaan met waterbak. Dat was waarschijnlijk de voorganger van de waterachtbaan die al heel lang op de kermis staat. Na jarenlang maawen door winkeliers werd het Besterdplein in 1926 ook officieel een Kermisplein.

Tilburgse Kermis afgeschaft

Een ding staat vast: de vakantiekermis in 2020 ziet er heel anders uit dan het gigantische feest waar de Tilburgse Kermis tegenwoordig om bekend staat. Maar zelfs in deze gekke tijd hebben we gewoon een kermis. Dat is best bijzonder, want de enige keren dat het echt is afgelast was in oorlogstijd. Voor zover wij weten werd de Tilburgse Kermis voor het eerst uitgesteld in 1915, toen de Eerste Wereldoorlog ook naar Nederland dreigde te komen. Later ging hij ook niet door tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wat zijn we blij dat er dit jaar toch een kermis in de stad is.

Lees ook:

type mensen kermis

Mysterie: Wie is de ‘baas’ van de Tilburgse Kermis?

De hele binnenstad gaat op slot voor tien dagen lang kermis. De kermis in Tilburg is niet zomaar iet...

JAAA! De Tilburgse Kermis gaat door en zo komt het eruit te zien

Wie, wat, waar?! Het beste nieuws van 2020 tot nu toe: de Tilburgse Kermis gaat door in kleinere vor...

Hardlopers opgelet: de Kermisrun 2020 is afgelast

De beslissing is genomen: de Kermisrun 2020 gaat niet door, aldus Brabants Dagblad. Daarmee wacht de...

adv.