Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: hoe komen die Schotse Hooglanders eigenlijk in Tilburg?

Door Rowie van der Vliet 31 mei 2020

Zo cute! In Tilburg kun je al jaren Schotse Hooglanders spotten. De koeien vermaken zich prima in de Dongevallei en de Kaaistoep, in de buurt van De Blaak. Wat doen die dieren hier eigenlijk?

Wie geluk heeft, kan ze spotten: Schotse Hooglanders die lekker gras grazen. Sommige bewoners van de Reeshof geven aan ze wel drie keer per week te zien.

Dit doen de Schotse Hooglanders hier

Stichting Taurus is verantwoordelijk voor de Schotse Hooglanders in de Dongevallei, zo valt te lezen in een boek over het gebied van het Brabants Historisch Informatie Centrum. Al sinds 1991 verhuurt de stichting runderen voor de zogenoemde jaarrondbegrazing van natuurgebieden. De Schotse Hooglanders zijn letterlijk ingehuurd om aan natuurbeheer te doen. Ze weten precies waar ze de lekkerste dingen kunnen vinden. Denk aan: grassen, kruiden en distels. Toch fijner om zo’n Schotse Hooglander te laten grazen dan dat je met een grasmaaier over heel dat natuurgebied moet gaan crossen.

Tekst loopt door onder de video.

Lekker veel eten

Nederlandse koeien zijn volgens Stichting Tauraus niet geschikt, zo vertelt het bestuur aan het Brabants Historisch Informatie Centrum. De koeien zijn heel erg doorgefokt met focus op vlees en melk. Daardoor kunnen ze zichzelf minder goed redden dan Schotse Hooglanders, aldus Stichting Taurus. Een Schotse Hooglander graast net zo lief door in de winter. Zelfs als de snuit helemaal onder de sneeuw komt te zitten. Overigens wordt er in Nederland ook vlees van Schotse Hooglanders gegeten. Onder andere de burgers van foodtruck OERburger zijn gemaakt van vlees van deze koeien. Deze foodtruck vind je momenteel bij de T-Food drive-thru op het parkeerterrein van Hotel Ibis.

Lees ook:

Tamara Robin

Binnenkijken bij Tamara en Robin: ‘We wonen dicht bij Schotse Hooglanders’

Sommige Tilburgers vragen zich af: waarom zou je in de Reeshof willen wonen? Tamara Vonk (23) en Rob...
alpaca's

Alpaca’s in de binnenstad! 7 x dit verdient een vaste plek in Tilburg

Dat er in Tilburg een hoop toffe dingen worden georganiseerd, is wel duidelijk. Sommige tijdelijke d...

adv.