Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: hierom hebben barbershops in Tilburg een gekleurde paal

Door Rowie van der Vliet 4 juli 2020

Waarschijnlijk loop je jouw favoriete barbershop in Tilburg binnen zonder ook maar een seconde stil te staan bij dat draaiende mechanisme aan de voorgevel. Je weet wel, die paal met rood, wit en blauwe strepen. Snappen we, maar daar brengen we graag verandering in.

Zo’n ‘zuurstok’ wordt ook wel een barbiersstok, barbierspaal of kapperspaal genoemd. Het in het oog springende object aan de muur is niet alleen om je aandacht te trekken – zeker als-ie draait – er zit veel meer achter.

Ziekten en kwaaltjes

Het zit zo. In de Middeleeuwen hadden barbiers een ander takenpakket dan alleen het scheren van baarden en opfrissen van kapsels. Barbiers waren toen ook een soort medici en mochten onder andere tanden trekken en aderlaten.

Operaties door barbiers

Het aderlaten, het onttrekken van bloed uit een ader, deden ze destijds in de veronderstelling dat hiermee ziekten en kwaaltjes verholpen werden. In de Middeleeuwen werden operaties niet uitgevoerd door artsen, maar door monniken en priesters. Ze hadden alleen niet altijd tijd. Barbiers en kappers hielpen hen door kleine en grote operaties uit te voeren wanneer zij handen tekort kwamen.

Doeken met bloed

Voor die operaties werd verband gebruikt. Dat verband zat vaak vol met bloed en moest gewassen worden. Na iedere wasbeurt werd dit uitgehangen aan een witte stok van hout, zodat het lekker kon luchten. Door de wind verstrengelden de doeken, dat leek op een spiraal. De gekleurde ‘spiraal’ bij barbershops herinnert aan dit gegeven.

Barbershops in Tilburg

Tilburg kent steeds meer barbiers of barbershops. Zo opende in mei The Bodhi Barber aan het Wilhelminapark. Ze delen het iconische pand, Café Tramstation, met The Bearded Thrush. Bij de deur staat geen barbierspaal. Ook Damir Babiershop aan de Besterdring heeft de paal niet bij de ingang staan. Het is niet de enige barbiershop in de straat. Wij tellen er maar liefst vier, vaak zonder barbiersstok. Toch zijn ze er echt wel: barbershops in Tilburg met zo’n paal. De Meesterbarbier bijvoorbeeld!

Cinecitta

Tilburgs mysterie: dit was de eerste bioscoop van Tilburg

Ben jij kamp Pathé of Euroscoop? Of ga je toch liever naar Cinecitta om een filmpje te pakken? In 20...

Mysterie: dit waren de eerste fotografen in Tilburg

Anno 2020 hebben we heel wat fotografen die onze stad en haar inwoners prachtig op de foto zetten. F...

Mysterie: dit is waarom op veel kerktorens in Tilburg een haan of kruis staat

Heb je weleens goed naar de Heuvelse Kerk gekeken? Helemaal op het topje kun je een kruis spotten, n...

adv.