Mysterie: hoe komt het Dwaalgebied aan zijn naam?
Voor veel Tilburgers is het een van de populaire plekken om lekker doorheen te struinen. Met een mix van winkels,…
Is het jou opgevallen? Sinds een paar jaar heeft het centrum van Tilburg straatnaamborden met de letter ‘T’ en verschillende kleuren. Het zijn er negen verschillende, vertelt Travel & Trade Marketeer Ben Smit van Citymarketing Tilburg. Maar waarvoor zijn die kleuren?
De Spoorzone oranje en het Veemarktkwartier paars, waarom eigenlijk? De kleuren komen van het plan ‘Tilburg, stad met kleur‘ uit 2017. De gemeente, Citymarketing Tilburg en andere belanghebbenden ontwikkelden dit samen. Het idee is dat de stad is verdeeld in negen sfeergebieden. “Soms zie je dat het promoten van zo’n gebied heel goed uitpakt,” zegt Ben. “Bijvoorbeeld het gebied Chinatown in San Francisco (Verenigde Staten, red.) is bijna meer bekend dan die stad zelf.”
In Tilburg hebben we onze eigen sfeergebieden. In het Dwaalgebied (groen) struin je tussen de winkeltjes en terrasjes, in het winkelgebied (rood) ga je een middagje shoppen en bij de Piushaven (blauw) kom je tot rust.
Die kleuren zorgen voor twee dingen. Ten eerste zorgt het voor een betere verbinding tussen de verschillende gebieden in Tilburg. Ben: “Als je eerst vanuit Amsterdam de stad bezocht, dan wist je zodra je het station uitliep niet waar je naartoe moest. In veel steden vind je het centrum in de buurt van waar de kerk staat, maar wij hebben in Tilburg allerlei gebieden die ontstaan zijn uit verschillende herdgangen.”
De tekst loopt door na de foto >
Het tweede puntje: de herkenbaarheid. Er is geen reden waarom het Dwaalgebied groen is en niet geel, maar de bedoeling is wél dat Tilburgers het Dwaalgebied gaan herkennen als het groene gebied. Met de kleuren kunnen de zones zich gaan onderscheiden in hun eigen karakter. Ondernemers hangen bijvoorbeeld bij een evenement vlaggen in de kleur van hun gebied op.
Bij die herkenbaarheid hoort ook een unieke naam. Het Dwaalgebied, de Spoorzone, het Museumkwartier… “Die namen bestonden eerst nog niet,” vertelt Ben. “Die zijn inderdaad ontstaan bij het bedenken van de opdeling van Tilburg in sfeergebieden.”
In onze gids
Populaire rubrieken