Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: dit is waarom sommige Tilburgse huizen geblurd zijn op Street View

Door Redactie Tilburg 3 oktober 2020

Je bent vast wel eens virtueel door je eigen straat gelopen via Google Street View. Hartstikke leuk, toch?! Misschien kwam je tijdens de online wandeling een opvallend fenomeen tegen: huizen die ‘wazig’ zijn en je daarom niet kunt zien. In Tilburg zijn verschillende huizen op Street View geblurd. Hoe zit dat precies?

Allereerst: hoe komt Google überhaupt aan dit soort beelden van jouw straat? Door ze simpelweg zelf te maken. Af en toe rijdt een auto van Google (je weet wel: zo’n wagen met een camera op het dak) door de stad. Die camera maakt 360-gradenfoto’s van alles wat-ie tegenkomt. In een autovrije zone lopen medewerkers een rondje om afbeeldingen te maken. Dus niet alleen huizen, maar ook personen en auto’s worden vastgelegd. Mag dat zomaar? Kortgezegd: ja, dat mag gewoon. Wettelijk gezien mag je openbare plekken fotograferen en op internet plaatsen.

Een Google-medewerker maakte een ‘selfie’ in de weerspiegeling van een raam in een huis in De Blaak. Foto: Google Street View

Automatisch blurren

Wanneer je virtueel door Tilburg wandelt, valt je waarschijnlijk wel op dat al best veel ‘onderdelen’ zijn geblurd. Kijk maar eens naar de gezichten van shoppende mensen in de Telefoonstraat.

Hetzelfde geldt voor kentekenplaten: die zijn ook geblurd. “Google onderneemt diverse stappen om de privacy van mensen te beschermen als Street View-afbeeldingen worden gepubliceerd op Google Maps”, zo schrijft Google in de beleidsregels.

Waarom die geblurde huizen?

Hoe zit dan dan met huizen? Die worden niet geblurd. Toch komt het voor dat je in Tilburg op Street View vervaagde huizen tegenkomt. De reden daarvan? Simpel gezegd komt het hierop neer: wanneer een bewoner zijn of haar huis wil laten blurren, regelt Google dat. Bijvoorbeeld omdat je je zorgen maakt om de privacy. De specifieke reden hoeft Google niet te weten.

Een geblurd huis aan de Primus van GIlsstraat. Foto: Google Street View

Ik wil mijn huis laten blurren

Denk je nu: ik wil liever niet dat mensen mijn huis op Street View kunnen bekijken? Dan kun je een verzoek indienen bij Google om je woning te laten blurren. Zoek op Street View naar je huis en klik vervolgens op ‘een probleem melden’. Daarna kun je de woning selecteren en aangeven dat het om een huis gaat. Hier kun je trouwens ook melden wanneer jouw gezicht op een bepaalde locatie niet goed geblurd is.

Lees ook:

tilburg in het holst van de nacht

Tilburgs mysterie: wie doet ’s avonds de straatverlichting aan?

Het is zo vanzelfsprekend dat ’s avonds de lantaarnpalen aangaan. Maar wie doet de verlichting eigen...

Mysterie: waarom komt er muziek uit dit stoplicht?

Fiets je weleens langs het kruispunt op de Noordhoekring? Dan heb je vast weleens muziek uit een sto...

Mysterie: wie is deze man en wat heeft-ie met koning Willem II te maken?

Misschien heb je dit bronzen beeld weleens gezien. Het staat tegen de zijmuur van de Heikese Kerk en...

Meer over

Mysteries

adv.