Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: dit is waarom er geen Tilburgse straat in Monopoly zit

Door Rowie van der Vliet 5 september 2020

Zodra je de vraag hoort, wil je het antwoord weten: waarom zitten Amsterdam, Haarlem en Arnhem wel in Monopoly, maar koop je geen Tilburgse straat? Straatnaamexpert René Dings weet het antwoord.

Heb je een vraag over straatnamen? Dan moet je bij René zijn. Voor blogs op zijn website Overstraatnamen duikt hij in de geschiedenis van straatnamen, op zoek naar opmerkelijke verhalen, feitjes en weetjes.

Perry & Co introduceert Monopoly

De straatnaamexpert is ook in de wondere wereld van Monopoly gedoken. Wat blijkt? Een groot deel van de straatnamen is gebaseerd op locaties waar een Perry Sport zat. Huh? Om dit goed uit te leggen moeten we eerst even terugspoelen.

René legt het ons uit: “Het spel Monopoly is begonnen met een Amerikaanse en later een Engelse editie. De spelmakers gebruikten toen straatnamen uit één stad. In 1936 is het spel door Perry & Co – zo heette Perry Sport vroeger – geïmporteerd naar Nederland. De sportwinkelketen verkocht toen nog vooral reisartikelen en speelgoed.”

Bedenken van straatnamen

“Frederik Verster was toentertijd directeur van de winkels in Amsterdam. Hij heeft toen, samen met zijn gezin, aan de keukentafel een Nederlandse uitvoering van Monopoly bedacht. Wat opvallend is, is dat hij niet net als in het originele spel koos voor straatnamen uit één stad, maar meerdere steden in Nederland. Frederik begon met de straatnamen waar Perry op dat moment een vestiging had. Zo zat er een filiaal aan de Ketelstraat in Arnhem, de Heerenstraat in Groningen, het Plein in Den Haag en de Coolsingel in Rotterdam.”

Het bord verder opvullen

“Er waren niet genoeg vestigingen om het bord te vullen, dus gebruikte hij ook straatnamen die iets met Perry te maken hadden. Zoals de Barteljorisstraat in Haarlem, waar een magazijn van Perry zat. Ook dit was niet genoeg, dus Frederik vulde het bord verder aan met straatnamen uit de directe omgeving van Perry-filialen, met voorkeur winkelstraten.”

Tilburg en Monopoly

In de tijd dat het spel bedacht werd, had Perry Sport geen vestiging of link met Tilburg. Dat is dan ook de reden waarom onze stad niet in het spel voorkomt. Inmiddels hebben we natuurlijk wel een Perry Sport in de stad, namelijk in de Schouwburgpromenade en AaBe Fabriek.

Tilburgse versie

Goed, in het Monopoly-spel dat we overal in Nederlandse winkels vinden, zit dus geen Tilburgse straat. Toch is er een Tilburgse versie van Monopoly! Misschien heb je dit zelfs wel in de kast staan. In deze versie vinden we de Heuvelstraat, vier ringbanen, het Willem II-stadion, Wilhelminapark, Westpoint, Spoorlaan, Piushaven, Koningsplein en meer. De Tilburgse variant van Monopoly kwam in mei 2017 uit. Ook toen zat er een winkel achter de release, maar deze keer was het de PLUS. De supermarktketen zorgde in meerdere steden voor een lokale versie van het welbekende Monopoly-spel. Inmiddels ligt Monopoly Tilburg niet meer in de schappen, maar kun je het alleen nog op Marktplaats of in tweedehandswinkels op de kop tikken.

Bron: Overstraatnamen

La Trappe

Mysterie: waarom gingen monniken La Trappe-bier brouwen?

La Trappe-bier is wereldwijd bekend. Het bier staat door heel Nederland bij cafés op de bierkaart en...

Mysterie: dit is waarom er cijfers staan op een verkeerslicht

Dagelijks krijgen weggebruikers ermee te maken: verkeerslichten. Onze ogen zijn vooral gericht op de...
Vakantielied Tilburg

Mysterie: wat is het oudste café in Tilburg?

Er zijn in Tilburg cafés die net de deuren openden of plekken waar je opa en oma al een biertje dron...

Meer over

Mysteries

adv.