Mysterie: waarom krijgen de MeiMarkt en Festival van het Levenslied een nieuwe locatie?
Geen verrassing: veel evenementen in maart, april of mei 2021 gaan niet door op de geplande datum. Gemeente Tilburg maakte…
Hij is je vast al eens opgevallen: de gebogen lantaarnpaal aan de Bredaseweg. Wat is er aan de hand met dat ding? Dit is het verhaal achter de ‘vreemde’ lantaarnpaal aan de Bredaseweg.
Rondom de begraafplaats aan de Bredaseweg zie je veel opvallende verschijningen. We hebben het niet alleen over de beelden die bij de hekken staan. Ook de gebogen lantaarnpaal is je vast weleens opgevallen. Het gaat om een lantaarnpaal die zo is ’toegetakeld’ dat er een bocht zit aan de top. Maar dit is geen vandalisme. Het is een kunstwerk.
De lantaarnpaal staat sinds 2008 aan de begraafplaats. Om specifieker te zijn: bij het beeld van Fransicus van Assisi. Wie? Dit is een Italiaan die de kloosterorde van franciscanen of minderbroeders oprichtte. Hij leefde van 1181 of 1182 tot 1226. Twee jaar na zijn dood werd hij heilig verklaard door paus Gregorius IX. Fransicus kreeg bij zijn geboorte de naam Giovanni di Pietro Bernardone. Het verhaal gaat dat zijn vader tijdens de geboorte van zijn zoon op zakenreis naar Frankrijk was. Eenmaal aangekomen besloot hij zijn zoon de roepnaam Fransicus te geven. Volgens anderen is die naam juist een bijnaam doordat de oprichter van de kloosterorde in zijn jongere jaren zelf naar Frankrijk reisde.
Tekst loopt door na de foto.
Eeuwen later staat een beeld van Fransicus van Assisi dus in Tilburg bij de begraafplaats aan de Bredaseweg. Vlak ernaast vinden we de lantaarnpaal. Deze staat ‘met de rug’ naar de straat toe. Dat zorgt voor een bijzonder zicht in de avonduren: een heldere halo boven het hoofd van het beeld!
De lantaarnpaal is een kunstwerk met de naam Miracles. Het is gemaakt door de Tsjech Krištof Kintera. Je kunt de gebogen lantaarnpaal opvatten als een manier om de spot te drijven met het katholicisme. De andere kant is: je kunt het ook zien als een prikkel in de zoektocht naar religie. Het werk van de kunstenaar is niet alleen in onze stad te zien, maar over heel de wereld. Zo was zijn werk te bezichtigen in Praag en Parijs tijdens tentoonstellingen.
De Tsjech woont en werkt inmiddels in Praag. Maar van 2003 tot 2004 studeerde hij aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. De gebogen lantaarnpaal is het enige werk van hem dat in Tilburg te zien is. Maar in totaal vind je twaalf kunstwerken van Kintera in ons land, waaronder in de Kunsthal in Rotterdam.
Hoe komt het kunstwerk van Krištof eigenlijk in Tilburg terecht? Het was een onderdeel van kunstproject Passanten, opgezet door Stichting Fundament. Brabants Dagblad meldde in 2008 dat het maar 500 dagen zou blijven staan. Dat werden er veel meer en de lantaarnpaal lijkt nog lang niet te worden weggehaald.
In onze gids
Populaire rubrieken