Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: dit doen die beschilderde stenen in Tilburg

Door Rowie van der Vliet 21 november 2020

Tijdens een wandeling zie je opeens iets roods op een paaltje liggen. Nieuwsgierig neem je een kijkje en het blijkt… een beschilderde steen te zijn. Als je van wandelen houdt is er een kans dat dit jou de afgelopen tijd is overkomen. Er liggen namelijk op verschillende plekken beschilderde stenen in Tilburg. Hoe zit dit en waar komen deze stenen vandaan?

In het centrum, het Wandelbos, in de Spoorzone en op meer plekken. Overal duiken ze op: beschilderde stenen met een vrolijke tekening erop.

Kei Tof

Pak gerust zo’n steen op. De achterkant verraadt (soms) al waar de steen van is: Kei Tof. Als je op Facebook op deze woorden zoekt, kom je uit bij de Facebookpagina Kei Tof. Hier staat meer over de stenen: “Vind je een mooie steen van iemand anders? Maak dan een foto en plaats hem in de Facebookgroep, wie weet vind je degene die jouw steen gemaakt heeft, hoe leuk is dat? En daarna: verplaats je de door jou gevonden steen weer? Of neem je hem mee naar huis om te bewaren? Dat is aan jou.”

Tekst loopt door na de foto.

De dochter van Sanne met haar stenen. Foto: Sanne van Herp

Honderd stenen voor verplegers

Sanne van Herp en haar dochter zitten achter veel beschilderde stenen die je in Tilburg tegenkomt. “Wij verstoppen ze zelf veel in de wijk rondom scholen, bejaardentehuizen. Als ik met de hond wandelen ga nemen we stenen mee. Sowieso zitten er overal waar ik naartoe ga stenen in mijn jas. Vorige week heb ik honderd stenen achtergelaten bij het Elisabeth-TweeSteden ziekenhuis. Daar kreeg ik van verplegers en het ziekenhuis zo’n leuke reactie op. Ze waren heel dankbaar. Dat maakt het extra speciaal.”

Geluksmomentje

“De stenen zijn echt eventjes een hart onder de riem, een extra glimlach in deze tijd en dit rotjaar. Het is even een geluksmomentje. Voor mijn dochter en ik is dit een nieuwe bezigheid. Als corona straks weg is uit de wereld, blijf ik er denk ik mee doorgaan. Ik zit zelf arbeidsongeschikt thuis sinds de vorige pandemie. Ik heb q-koorts opgelopen en kan niet meer werken. Dit is een fijne creatieve bezigheid.”

Geschikte stenen

Sanne en haar dochter zijn soms hele avonden stenen aan het beschilderen. Er komt nog meer bij kijken. “Het is een heel proces. Eerst zoek je geschikte stenen uit, dan moet je ze schoonmaken, schilderen, lakken en verstoppen. Het geeft mij zoveel voldoening.”

Lees ook:

Mysterie: hoe komt het dat de GO Sharing scooter altijd opgeladen is?

Door heel Tilburg zie je ze rijden (of stilstaan): de groene scooters van GO Sharing. Vanaf 0,23 cen...

Tilburgs mysterie: waarom is het zwembad aan de Friezenlaan ooit gesloten?

Niet meer voor te stellen: Tilburg had ooit meerdere buitenbaden. Het grootste openluchtzwembad van ...
Marietje Kessels

Tilburgs mysterie: wat gebeurde er met Marietje Kessels?

Iedere Tilburger kent haar wel van naam: Marietje Kessels. Het meisje dat meer dan honderd jaar gele...

adv.