Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: hoezo heeft Breda zo’n hekel aan Tilburg?

Door Rowie van der Vliet 20 oktober 2020

Mauwen over Tilburg kunnen we zelf nog het beste, maar andere steden kunnen er ook wat van. Zo blijkt wel weer toen wij een artikel van onze Bredaase collega’s tegenkwamen met de strekking Vanwaar die hekel aan Tilburg?

Breda en Tilburg liggen dicht bij elkaar, maar ze verschillen enorm. Als we heel eerlijk zijn heeft Breda een mooie binnenstad, maar in Tilburg bruist het vooral de laatste jaren meer. In Breda hebben ze in ieder geval geen goed woord voor Tilburg over. Al is dat vooral met een flinke korrel zout en goede dosis humor. Nou ja, dat hopen we, want de meningen van enkele Bredanaars op straat over onze stad zijn niet mals, zo valt te lezen in het stuk van Beau:

“Ze (Tilburgers) lijken tegen de wind in te praten, ze schreeuwen altijd zo. Een lelijk taaltje dat Tilburgs.”
“We weten eigenlijk niet beter dan dat het gewoon Kruikenzeikers zijn…”  
“Ik denk dat het historisch zo gegroeid is dat wij (Breda) het ‘Haagje van het Zuiden’ zijn en zij (Tilburg) een wat simpelere arbeidersstad.”  
“Tilburgers vinden ons arrogant hé, maar het lijkt wel of zij een minderwaardigheidscomplex hebben.”  
“Breda is veel mooier en heeft een rijkere historie, maar wij kunnen denk ik wel wat van ze (Tilburgers) leren op het gebied van culturele activiteiten.”  
“Als NAC supporter heb je standaard een hekel aan Willem II, zoals Feyenoorders en Ajacieden elkaar ook niets gunnen.”   

Burgeroorlog?

Je zou bijna denken dat Breda en Tilburg een burgeroorlog achter de rug hebben. Of dat er in het verleden op zijn minst een slag is geweest. Toch is er geen historische gebeurtenis die de ‘haat’ kan verklaren. Indebuurt Breda heeft de geschiedenisboeken uitgepluisd en kon niets vinden. Wij hebben ook een poging gedaan, maar kwamen eigenlijk ook op niets concreets uit. Al is het ontstaan van beide steden ook heel anders. Zo is Breda de stad van de adel en mag het zich Nassaustad noemen, door de banden met de Koninklijke familie. Maar Koning Willem II kwam toch echt liever naar Tilburg. Hij sprak de inmiddels befaamde woorden: “Hier adem ik vrij en voel ik mij gelukkig.” Tilburg is eerder een echte arbeidersstad die steeds groter werd door het samenvoegen van meerdere dorpen. Zijn wij daarom wat ‘nuchterder’ dan de Bredanaars?

Kaart Breda en Tilburg
Foto: www.wirken.beroepsmakelaar.nl

Breda vs Tilburg

Het dichtstbijzijnde antwoord op de vraag, is de conclusie van het boek Culture Derby Tilburg – Breda van Ineke van Pelt en Josefien Wolters. Zij schrijven dat het ‘mooie’ Breda gemakzuchtig achterover leunt, terwijl het lelijke eendje Tilburg harder moet werken en daardoor cultureel veel actiever is. In het boek worden ook 11 inwoners uit Breda en 11 Tilburgers geïnterviewd. Op de vraag wat de mooiste stad is, gaven zelfs de Tilburgers (met tegenzin) toe dat Breda meer te bieden heeft. Tja, misschien klopt er toch iets van dat minderwaardigheidscomplex…

Lelijk zwaantje

We gaan nu speculeren, maar misschien is Breda het iets te gewend om het ‘mooiste meisje van de klas’ te zijn. Het is makkelijk om (en dat doen we zelf ook) uit liefde voor onze eigen stad je negatief uit te laden over de ander. Tilburg heeft hard moeten boksen tegen het imago van ‘lelijk zwaantje’, maar heeft ook geleerd om dit gewoon te omarmen. In Breda hebben ze een bijna blinde liefde voor de stad, Tilburgers vaak nog een haat-liefdeverhouding, zoals ook de Tilburgse Elke aangaf in ons interview. “Je moet iets te mauwen hebben, haha. Ik ben zo’n echte Tilburger die daar rustig aan meedoet”, gaf ze toe. En zo is het.

Underdog van Brabant

Eigenlijk vinden we Breda wel een prima stad, maar als iemand van Breda naar Tilburg verhuist dan is het wel een ding. Laat ons maar lekker de underdog van Brabant zijn. Mede door de zelfreflectie en het benoemen van kritiekpunten zit Tilburg inmiddels goed in de lift. Primark koos immers voor een winkel in ons centrum en niet Breda.

Wordt vervolgd…

Helaas is dit mysterie nog niet opgelost. Heb jij aanvullende informatie over waarom Breda zo negatief over ons is? Of misschien weet je wél waarom Den Bosch en Eindhoven ook een beetje neerkijken op onze stad? Wat vinden jullie als Tilburgers trouwens van Breda? Laat het ons weten in de comments of tip ons via [email protected].

Meer over

Mysteries

adv.