Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wat doet die keigekke kast bij de Heikese kerk?

Door Rowie van der Vliet 13 januari 2018

Jarenlang liepen we nietsvermoedend langs de Heikese kerk naar de Schouwburg Promenade. Tot we vanuit onze ooghoeken in de kerktuin wel iets heel bijzonders zagen staan: een servieskast. Wat doet deze gekke kast bij de Heikese kerk?

We lopen naar de bronzen kast toe. Achter het glas van de ‘kabinetskast’ staan diverse voorwerpen opgesteld. Foto’s van een militair, Pim Fortuyn en een stel dat elkaar omhelst trekken de aandacht. “Sjors en Kristy – MH17 – 17 juli 2014” is in witte letters op de foto van het koppel te lezen. De ingelijste portretten zijn omringd door gedichten, tekeningen, een Buddhabeeld en zelfs een fietshelm. Al snel snappen we: dit zijn nagedachtenissen aan overleden personen.

Monument tegen Zinloos Geweld

Tussen alle aandenkens vinden we nog een bijzonder document: de gebruiksregels voor het ‘Monument tegen zinloos geweld’. Daarmee wordt de bronzen servieskast bedoeld. De voorwerpen achter het glas zijn stuk voor stuk achtergelaten door Tilburgers die helpen om aandacht te vragen voor zinloos geweld. Maar ook in de lades daaronder liggen spullen, zowel anoniem als met naam gedoneerd.

Heikese kerk kast
Zelfs op de foto is het even goed kijken. De kast staat achter de kleine boom. Foto: indebuurt

Niet waterdicht

Als het hek open is, mogen alle Tilburgers zelf ook iets achterlaten. Dat mag een foto, beeld, tekening of brief zijn. Ook een voorwerp dat ooit belangrijk was voor de overledene is welkom. We gokken dat dit het verhaal is achter de fietshelm die in de kast ligt. Let op: de kast is niet waterdicht. Wie het fijn vindt om bloemen achter te laten of een kaarsje te branden: ook dat kan!

Bovenste lade van de kast

Wil je ook iets droppen? Het is eigenlijk best simpel. Het enige dat je moet doen, is het voorwerp leggen in de bovenste lade van de kast. Met uitzondering van zondag wordt elke dag om 11.30 uur eventjes gecheckt wat er in de kast ligt. Vind je het een fijner idee om iets af te geven, terwijl iemand van de kerk erbij is? Dan kun je een afspraak maken met de afdeling Cameratoezicht van de Heikese kerk via 013-5428778.

Mysterie opgelost!

Heb jij nog een Tilburgs mysterie? Je mag ons tippen en dan gaan we het voor je uitzoeken! Mail naar [email protected].

Meer over

Mysteries

adv.