Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hoe zit het nou met het blauwe gebouw in de Spoorzone?

Door Rowie van der Vliet 2 september 2017

Dat architectuur in Tilburg vaak tot discussie leidt, is voor niemand een verrassing. Een van de koppenlopers in de passievolle debatten over de lelijkheid van onze stad is toch wel de Oude Soos, de ‘paarse hemel’ of het ‘blauwe gebouw’ in de Spoorzone. Al helemaal nu het pand op de slooplijst staat. Wat is nou eigenlijk het verhaal achter Tilburgs meest betwiste gebouw?

Typisch een gevalletje love it or hate it, dat blauwe gebouw in de Spoorzone. Dat is altijd al zo geweest, ook in 1978 toen het pand opende. Het was het kantoor voor de gemeentelijke sociale dienst en later werd het de locatie van het UWV. Moet dat nou, zo’n opvallend gebouw terwijl er uitkeringen worden uitgekeerd, was een veelgehoord kritiekpunt.

Herkenningspunt

Het pand is ontworpen door de Tilburgse architect Jac van Oers. Destijds kreeg hij niet alleen maar kritiek over zich heen. Meerdere architectbladen prezen zijn werk en het werd zelfs opgepakt door de landelijke media. Het neo-futuristische bouwwerk ademt de jaren ’70, maar is ook voor verschillende generaties een herkenningspunt.

Het Blauwe Gebouw in de Spoorzone
Foto: indebuurt

Treincoupé

Wist je dat het gebouw is geïnspireerd op een trein? Het onderste gedeelte is een treincoupé met ramen waar de zon doorschijnt. De bovenverdiepingen verwijzen dan weer naar een treinrails, compleet met roestende ramen – precies de kleur van een rails. Als er een plek is waar het gebouw goed tot zijn recht komt dan is het wel de Spoorzone. Al was dat vroeger met een muur rondom het gebouw iets minder goed te zien…

Platgooien

Inmiddels is er een Facebookpagina gewijd aan de oude soos en gaat er een petitie rond om het gebouw te behouden. De uitbarsting van liefde (al blijft de kritiek bestaan) is eigenlijk te laat. Eigenaar Bak Beheer en ontwikkelaar Cordeel hebben besloten ‘de paarse hemel’ plat te gooien en er een nieuw woongebouw neer te zetten, aldus het Brabants Dagblad.

Meer over

Mysteries

adv.