Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wat zijn toch die gele bloemen die overal zo uitbundig bloeien in de berm?

Door Rowie van der Vliet 11 april 2020

De bermen zien al een paar weken knálgeel. Maar wat zijn die gele bloemen toch? En hebben we het al eerder zo uitbundig gezien? Tijd voor een biologieles.

Om met de laatste vraag te beginnen: ja, voorgaande jaren waren de bermen óók zo geel door deze bloemen. Misschien vallen ze nu extra op omdat er minder gemaaid wordt.

Raapzaad

De één vindt het bloemenpracht, de ander ziet het als onkruid, maar wij genieten eigenlijk wel van die vrolijke kleuren. Het is raapzaad, en wordt soms ook wel verward met koolzaad. Raapzaad bloeit in het voorjaar. Maar omdat er ook altijd planten zijn die later opkomen, kun je het tot het einde van de zomer nog wel zien in de Tilburgse bermen.

Gezond

Raapzaad is eigenlijk een echte akkerplant, maar komt verwilderd steeds vaker voor in bermen. Het verspreidt zich makkelijk en heeft niet veel nodig om te kunnen groeien en bloeien. Echte gele bloemen zijn het ook niet echt, maar eerder een kruid.

Hier wordt het voor gebruikt

Raapzaad gebruik je als vogelvoer, maar er wordt ook olie van geperst. Dat is heel gezond omdat het heel veel onverzadigde vetten bevat, meer dan zonnebloem- of olijfolie. De koudgeperste versie heeft een nootachtige smaak en is geschikt voor dipsauzen en dressings. Er is een bak- en braadvariant die geschikt is voor bakken op hoge temperaturen. Je kunt er ook in frituren. Daarnaast wordt het in Duitsland en Frankrijk veel gebruikt als milieuvriendelijke biobrandstof. Weer wat geleerd!

In het Leijpark groeit een plant die zijn hele leven lang verward wordt met een andere plant, die er sprekend op lijkt:…

Posted by Leijpark013 on Monday, 6 April 2020

Goed voor bijen

Raapzaad vinden we niet alleen langs de berm in Tilburg. Zo groeit het ook veel in parken, waaronder het Leijpark. Precies op tijd, want begin april is de ‘normale’ bloeiperiode. Het is goed nieuws voor de bijen. Zij vinden de nectar van raapzaad namelijk hartstikke lekker. Doordat het nu wat rustiger is in de parken krijgen ze ook meer kans om die nectar en het stuifmeel ongestoord naar hun nestje te vervoeren. Daar maken ze dan weer honing van.

Kruising

Loop je door het Leijpark en zie je de gele bloemetjes? Dan hoef je er niet vanuit te gaan dat het écht om raapzaad gaat. Het kan namelijk ook koolzaad zijn dat je hebt gespot. Leuk om te weten: koolzaad is gemaakt door raapzaad met wilde kool te kruisen. De vergelijking komt dus niet helemaal uit de lucht vallen. Wel is het in de eerste weken van april aan te nemen dat je met de raapzaad te maken hebt. Koolzaad groeit namelijk pas vanaf eind april of begin mei.

Weet jij nog een Tilburgs mysterie? Loop jij ook weleens door de stad en denk je: wat is dit? Waarom staat/hangt/ligt/zweeft/drijft dat daar? Stuur dan een mailtje naar [email protected] en wij zoeken het voor je uit!

Lees ook:

beveiligingscamera's Tilburg

Mysterie opgelost: zoveel beveiligingscamera’s hangen er in Tilburg

Van de ruim vijfduizend camera’s die Schiphol in de gaten houden tot de simpele meekijker bij de deu...

Tilburgs mysterie: waar komt de naam Bels Lijntje vandaan?

Het is toch wel een van de bekendste fietspaden van heel Tilburg: het Bels Lijntje. Ook is het een v...
Piusplein

Mysterie opgelost: zo zijn postcodes in Tilburg ontstaan

Het gaat gedachteloos: je postcode invullen bij het plaatsen van een bestelling of wanneer je gaat z...

adv.