Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Waarom hebben we dit jaar eigenlijk geen winterkermis in Tilburg?

Door Rowie van der Vliet 22 december 2018

Gezellig glühwijntjes drinken op de Heuvel, staren naar alle prachtige lampjes van attracties en met een kerstmuts op roetsen van de glijbaan. Zo vierden Tilburgers vorig jaar kerst tijdens de tweede editie van de winterkermis. In 2018 zien we geen attracties in de binnenstad rond de feestdagen. Waarom eigenlijk niet?

Naar het antwoord hoeven we niet lang te zoeken. Jannet Wouters van het Ondernemersfonds is duidelijk tegenover Brabants Dagblad. “De winterbeleving in de stad hinkte op twee gedachten. De mensen die naar Tilburg trokken omdat het een kermisstad is, kwamen niet echt aan hun trekken. Daar was het niet genoeg kermis voor. Aan de andere kant had je de mensen die het centrum bezochten voor de nostalgie, winterbeleving en Dickens-sfeer. Dat rijmde weer niet met sommige attracties.”

Kerst zoals in Maastricht

In 2016 dook de winterkermis voor het eerst op. Toen stonden er zo’n dertig attracties in de binnenstad, waaronder de kamelenrace, grijpautomaten, een achtbaan en trampolines. “De winterkermis heb ik bedacht”, zegt Nick Robben van Lokaal Tilburg tijdens een interview met indebuurt. Toch was het niet helemaal zoals hij het voor zich zag. “Zoals ze dat in Maastricht doen, dat is leuk. Met een schaatsbaan, kerstmarkt en kampvuurtjes. In Tilburg was er nergens kerstmuziek.” De politicus is ook gek op de Efteling en had graag ook wat Anton Pieck-sfeer in de stad gezien. Lokaal Tilburg diende een motie in om onze stad nog meer op de kaart te zetten als evenementenstad. De partij stelde destijds dat er in de decembermaand nauwelijks actie werd ondernomen. Wethouder Erik de Ridder pakte het plan op en de rest is geschiedenis.

Supergave lichtshow

Het feit dat we dit jaar niet in de achtbaan of draaimolen kunnen, heeft niets met een bezuiniging te maken. Deze feestdagen wordt het geld gestoken in andere activiteiten en lekker veel kerstsfeer in de stad. Een van die activiteiten is een wintereditie van karaokefeest Tilburg Zingt. “We hebben de gelegenheid aangepakt om de wintereditie neer te zetten”, aldus voorzitter Alex Schneiders. In 2018 hebben we geen attracties, maar wel een supergave lichtshow op de Heuvelse Kerk, kerstliedjes in de stad en kerstbomen van zes meter. Vooral de lichtshow wekt veel positieve reacties op. Ook de kersteditie van de Dwalerij, een markt met creatieve makers in het Dwaalgebied, werd goed ontvangen.

Kerstverlichting

Maar ja, Tilburg zou Tilburg niet zijn als er niets te maauwen viel. Stadsgenoten vinden het wel erg jammer dat de kerstverlichting zo laat aangaat. Door de Heuvelstraat lopen met je nieuwe kerstaankopen is toch iets gezelliger met die mooie lampjes aan. Jannet Wouters kan ook hier duidelijk over zijn. “We balen even goed hoor. We zijn hier sinds 2014 mee bezig. Als Ondernemersfonds willen we ontzettend graag en ook de gemeente wil wel, maar we zijn afhankelijk van het netwerk”, vertelt ze eerlijk aan Brabants Dagblad. Hoe zit dat dan? Driekwart van de kerstverlichting is aangesloten op het openbare netwerk van Enexis. Precies het netwerk waar alle reguliere verlichting ook bij zit. Wanneer de kerstlampen worden aangezet, gaat dus alle verlichting in heel Tilburg aan. Lastig! Ach, de kerstverlichting is er al heel erg op vooruit.

Lees ook:

Sfeerverlichting

Gespot: de sfeerverlichting in Tilburg!

Santa Clause is coming to town! Oké, we zijn iets te enthousiast, want Sinterklaas is nog niet in he...
Het Wandelbos

Kijk je ogen uit! 4 x de leukste kerstshows in Tilburg

We kunnen zo uren zoet zijn in een tuincentrum met een kerstshow. Wat dacht je van inspiratie opdoen...
binnenstad

De binnenstad wordt één groot winterparadijs: dit is er te zien en te doen

Heb jij je wintermuts al ingeslagen? Ja? Dan ben je mooi op tijd, want vanaf 8 december heb je die e...

adv.