Feitje! Dit is waarom je (bijna) nooit Tilburgse liedjes hoort in de supermarkten in Tilburg

Door Rowie van der Vliet 18 april 2019

Wij geven toe: tijdens het boodschappen doen, staan wij af en toe lekker mee te zingen op de supermarktmuziek. Alleen wij vragen ons af: waarom horen wij geen Tilburgs nieuws, reclame of eens een lekker nummertje van Kenny B of VOF de Kunst? Wie is eigenlijk verantwoordelijk voor deze muziek? En worden in alle supermarkten in Tilburg dezelfde muziek gedraaid? Vragen, vragen, vragen. Tijd voor antwoorden.

Supermarktmuziek

Wij komen er al snel achter dat we niet de enige zijn die dit ons afvragen. Zo heeft NRC al eens wat research gedaan naar supermarktmuziek. Wat blijkt? Er zijn bedrijven die playlisten aanleveren voor horeca, winkels en supermarkten. Zo werkt het bedrijf Mood Media samen met veel supermarkten in Nederland. De supermarkten kunnen bij dit bedrijf kiezen uit een aantal genres zoals ‘Easy Listening’, ‘Clubhits’, maar ook ‘Kerst’ en ‘Sinterklaas’. Het is dus een soort Spotify voor bedrijven.

Goed gevoel

Natuurlijk wordt er goed nagedacht over welke muziek op deze playlists komen. De liedjes moeten vooral een positieve stimulans hebben op je koopgedrag. Als er opeens een hardcore nummer door de speakers galmt, kan dit klanten afschrikken. Elke maand worden de lijsten weer aangevuld met nieuwe nummers.

Alle supermarkten hetzelfde

Het is niet alsof de supermarkten in Tilburg andere muziek draaien dan winkels in heel Nederland. Alle vestigingen van een keten draaien meestal dezelfde playlist. Vandaar dat je niet altijd Tilburgse artiesten hoort, helaas. Gelukkig genieten we af en toe wel van Guus Meeuwis of Krezip tijdens het boodschappen doen. En Duncan Laurence galmt ook door de gangen van de supermarkt.

Bron: NRC

Lees ook:

Guus Meeuwis

Guus Meeuwis: ‘Ik wil iets terugdoen voor Tilburg’

"En we blijven bij elkaar door dik en dun, door dun en dik, Tilburg en ik", zingt Guus Meeuwis in he...
Nol Havens

Nol Havens van VOF de Kunst: ‘Tilburg zit in mijn DNA’

Nol Havens woont inmiddels in Hilvarenbeek, maar is nog steeds een bekende Tilburger te noemen. "Ik ...
Marc-Marie Huijbregts

Bekende kop: deze 11 BN’ers komen uit Tilburg

Denk jij bij de term BN’er direct aan de randstad? Think again! Ook Tilburg heeft heel wat beroemdhe...

Meer over

Mysteries

adv.