Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit weekend gaat de zomertijd in: hoe doen ze dat met kerkklokken in Tilburg?

Door Rowie van der Vliet 28 maart 2020

Je zou het bijna vergeten door al het coronanieuws van de afgelopen tijd, maar binnenkort gaat de zomertijd weer in. De klok wordt in de nacht van zaterdag 28 maart om 2.00 uur vooruit gezet.

Wintertijd, zomertijd: hoe zat het ook alweer? Ezelsbruggetje: in het voorjaar gaat de klok dus VOORuit. Zo kun je eenvoudig onthouden of je dus een nachtje korter of langer slaapt. Voor wie er nu gaat zitten rekenen: dat wordt dus een uurtje eerder uit bed maandagochtend. De klok gaat dus naar 3.00 uur.

Vooruit zetten van de kerkklok

We hoeven niet om te kijken naar onze smartphone en laptop. Die werken de tijd gewoon vanzelf bij. Maar hoe zit dat eigenlijk met de kerkklokken in Tilburg? We zien het al helemaal voor ons hoe een pastoor of zuster een aantal trappen beklimt om de kerkklok te luiden. Ieder uur weer. Vrijwilligers melden zich vast voor een wisseling van de wacht om in het holst van de nacht de klok te luiden. Het lijkt ons best aannemelijk dat één van deze personen ook belast is met het vooruit zetten van de klok. We hebben het mis! Het gebeurt echt allang niet meer op deze manier.

Lekker doorslapen

Genoeg gespeculeerd, we waren benieuwd hoe het nu echt zit. Dus belden we op naar de twee grootste kerken in Tilburg: de Heuvelsekerk en de Sint-Dionysiuskerk, beter bekend als de Heikesekerk. “Dat gebeurt automatisch”, weet een pastoor van de Heuvelsekerk ons te vertellen. “Gelukkig wel. Zo kan ik lekker doorslapen. Nee, ik heb daar geen last van in de winter en zomer”, lacht hij. Bij de Heikesekerk gebeurt het niet anders. “Bedoel je de klok in de toren? Iemand van de gemeente gaat daarover”, licht een zuster ons in via de telefoon.

Elektrisch kastje

Zo’n automatische klok is een elektrisch kastje. Er is niet eens een druk op de knop nodig om de winter- of zomertijd in te laten gaan. Mocht het op de één of andere manier toch fout gaan, dan heeft het apparaat een op afstand bestuurbare functie.

Geen excuus

Aha, duidelijk. Vergeet dus zelf ook niet je analogische klokken en wekkers te verzetten, want zelfs thuiswerken is geen excuus om maandagochtend te laat te komen.

Mysterie opgelost!

Heb jij nog een Tilburgs mysterie? Je mag ons tippen en dan gaan we het voor je uitzoeken! Mail naar [email protected].

Lees ook:

Tilburgs mysterie: waar komt de naam Bels Lijntje vandaan?

Het is toch wel een van de bekendste fietspaden van heel Tilburg: het Bels Lijntje. Ook is het een v...
Piusplein

Mysterie opgelost: zo zijn postcodes in Tilburg ontstaan

Het gaat gedachteloos: je postcode invullen bij het plaatsen van een bestelling of wanneer je gaat z...

Mysterie: hoe steek je (in hemelsnaam) de Vijfsprong over?

Elke rasechte Tilburger heeft het wel eens meegemaakt. Je fietst op je fietsje of je rijdt rustig in...

adv.