Mysterie: dit is wat die tekst in de Tilburgse Spoorzone betekent
‘De wereld van het heden raast door in dada’s voetspoor’. Ehh… wat? Als je niet gelijk begrijpt wat deze tekst…
Vijftien meter hoge gordijnen zoals in de LocHal zie je niet overal. Ze worden ook wel ‘textiele wanden‘ genoemd. Maar hoe komt de bibliotheek aan zulke hoge gordijnen en hoe zijn ze gemaakt?
De zes gordijnen scheiden de verschillende delen van de bibliotheek van elkaar. Zo wordt de grote ruimte van de voormalige NS-locomotiefhal ingedeeld in bijvoorbeeld de KennisMakerij, het Tijdslab en het Seats2Meet-deel. “En als er ’s avonds een voorstelling is, gaan de gordijnen open en zijn de trappen een soort tribune,” vertelt stadsgids Hans Clijsen van Stadsgidserij Tilburg. “Dan is de LocHal een soort schouwburg. Super om dat te beleven.”
Wie maakte deze gordijnen? Dat kan er maar één zijn in Tilburg: TextielLab, de werkplaats van het TextielMuseum. Daarnaast was het ontwerp van architectenbureau Inside Outside. TextielLab maakte ook onder andere nieuwe gordijnen voor Koningin Maxima. Deze hangen in de Chinese Zaal van Paleis Huis ten Bosch.
De zes gordijnen voor de LocHal vormden het grootste project tot nu toe. Samen zijn de gordijnen namelijk 275 meter breed en 350 kilo zwaar. En er werd meer dan 47 duizend kilometer aan garen gebruikt, aldus het TextielMuseum. Dat is 1,2 keer de wereld rond!
De gordijnen van 15,5 meter lang vormen drie paren, aldus Nafsika Efklidou van het ontwerpteam van Inside Outside op de site van het TextielMuseum. Het eerste paar gordijnen is zwart en aan de binnenkant wit, het tweede paar is donkerblauw met geel aan de binnenkant en het derde paar heeft een zilveren kleur aan de buitenkant en is lichtblauw aan de binnenzijde. “Ze zijn kleurrijk aan de binnenkant en kleurloos aan de buitenkant, waardoor een verrassende combinatie ontstaat,” zegt Nafsika.
De textiele wanden benadrukken het industriële en open karakter van de LocHal, volgens het TextielMuseum. “Oud en nieuw komen samen. Oude Tilburgse bindingen uit de collectie van het TextielMuseum werden gebruikt voor de gordijnen. Vervolgens hangen die gordijnen in een hypermoderne bibliotheek. Als je ziet wat er nu hangt, dan maakt mij dat supertrots,” zegt projectleider Babette Pörtzgen van het TextielLab op de site van het TextielMuseum.
In onze gids
Populaire rubrieken