Mysterie: dit is waarom Tilburg zoveel Mariategels heeft
Als je er op gaat letten, zie je er heel veel in Tilburg: terracotta tegels waar de Heilige Maagd Maria…
Het is een gebouw waar je als Tilburger gewoon voorbijloopt. Een doodnormale stationsklok, waarop je kunt zien of je moet rennen om je trein te halen. Of dat je nog even tijd hebt om een winkel in te duiken. Maar heeft die klokkentoren nog een andere betekenis?
Jazeker! Het is een oorlogsmonument. Bedacht door de architect Koen van der Gaast, ook wel bekend door zijn ontwerp van het kroepoekdak van Station Tilburg. Net als het station van Tilburg komt ook stationsklok ‘De Wasknijper’ uit 1965.
De tekst loopt door na de foto >
Als je goed naar de vorm van het bakstenen gebouw kijkt, dan snap je wel waarom Tilburgers deze toren naast het station ‘De Wasknijper’ zijn gaan noemen. Ook zie je bij het gebouw een klokkenspel met twaalf klokken. En nog een fun fact: naast een klokkentoren en oorlogsmonument is het ook nog de schoorsteen van het station, volgens Wiki Midden Brabant.
De opdrachtgever voor de klokkentoren was het Comité Oorlogsgedenkteken Tilburg. Waarom? Vanaf het station van Tilburg werden Tilburgers afgevoerd naar Nederlandse en Duitse kampen. Daar moesten ze gaan werken of werden ze gevangen gezet. Honderden slachtoffers kwamen niet meer terug, waaronder ook Joodse Tilburgers. Stadsgids en voorzitter Marcel de Reuver van Stadsgidserij Tilburg: “Daarom hangt er een bronzen plaat aan de onderkant van de toren om de slachtoffers te herdenken.” Lees hier zelf wat erop staat:
De tekst loopt door na de foto >
Je vraagt je nu misschien af: hoeveel Tilburgse slachtoffers vielen er in de Tweede Wereldoorlog? Op 26 oktober is de onderzoeksgids van het project ‘Bevrijd van de vergetelheid’ gepresenteerd. Daarin krijgen alle omgekomen Tilburgers een naam, een beschrijving van hun leven en (als die te vinden is) een portretfoto. Nu het antwoord op de vraag: het zijn 732 mensen.
‘De Wasknijper’ is een algemeen oorlogsmonument dat alle Tilburgse slachtoffers herdenkt. Tilburg heeft nog veel meer monumenten. Een paar daarvan herdenken de bevrijders van Tilburg, andere herdenken verzetsstrijders en weer andere zijn ter nagedachtenis aan individuele slachtoffers. Ook worden de Joodse slachtoffers herdacht op de Joodse begraafplaats bij de Bredaseweg.
Bronnen: Wiki Midden Brabant en Tilburgse Monumenten.
In onze gids
Populaire rubrieken