Toen in Tilburg: dit is waarom de Telefoonstraat naar de telefoon is vernoemd
We hebben in Tilburg een paar van die eigenaardige straten die iedereen kent en waarvan je gewoon voelt dat er...
Vroeger heb je, als het goed is, tijdens de geschiedenisles alles geleerd over de watersnoodramp in 1953. Die ramp kostte het leven aan 1853 mensen en er was grote schade aan huizen, de veestapel en infrastructuur. Maar wat gebeurt er als de dijken nú zouden breken? En wat merken wij daar in Tilburg dan van? Wij zoeken het uit.
We duiken eerst even in de geschiedenis om meer te leren over de ramp in 1953. En vooral: wat de oorzaak was. Op 31 januari van dat jaar ontstond een storm vlak bij Schotland. Die viel heel ongelukkig samen met een springvloed (de periode waarin het verschil tussen hoog- en laagwater het grootst is). Een enorme hoeveelheid water kwam met grote snelheid richting Nederland. Met een tragisch gevolg: de dijken braken en een groot deel van Zeeland stond daardoor onder water. Een verschrikkelijke natuurramp.
Na de watersnoodramp was Nederland het erover eens. Dit nooit meer. De Deltawerken werden in het leven geroepen: een verdedigingssysteem ter bescherming tegen hoogwater in Zeeland, Zuid-Holland en Brabant. Dat systeem bestaat uit dammen en stormvloedkeringen die het water moeten tegenhouden wanneer een storm uit de hand loopt. In januari 2018 werden alle vijf de stormvloedkeringen gesloten tijdens een zware storm. Dat was nog nooit eerder voorgekomen.
Tekst loopt door onder de foto
Ondanks het ingenieuze verdedigingssysteem in Nederland, is een ramp nooit helemaal te voorkomen. Dus wat gebeurt er in Tilburg als de dijken breken? Via de website overstroomik.nl kun je aan de hand van je postcode zien of je in een risicogebied woont. Thank god: we kunnen je geruststellen. Onze stad zal niet onder water komen te staan bij een watersnoodramp. “Jouw locatie ligt in een gebied dat niet kan overstromen vanuit de zee of de grote rivieren vanwege de hoge ligging”, lezen we op de site. Daar hebben we geluk mee, want een heel groot deel van Nederland staat dan wél onder water. Vooral het noorden van Brabant, Zeeland, Zuid- en Noord-Holland, Flevoland, Gelderland en Groningen krijgen te maken met overstromingen.
We houden het dus droog in Tilburg, maar er zijn wel andere gevolgen. Zo is er kans dat je geen kraanwater hebt en de elektriciteits- en gastoevoer zal ook minder zijn. Verder zullen we problemen hebben met de riolering en zal het enorm druk zijn op de weg met vluchtende mensen. In 1953 werd er in Tilburg wel geholpen bij de watersnoodramp. In gloeilampenfabriek VOLT werden allemaal hulpgoederen verzameld voor de slachtoffers, waaronder veel kleding. Zelfs uit Frankrijk, Zweden en Duitsland kwamen spullen naar Tilburg.
In onze gids
Nu gesloten
Populaire rubrieken