Mysterie: wat doen die houten eekhoorns in de berm bij de Bredaseweg?
Misschien heb je ze al gespot toen je in de auto zat: in de berm bij de Bredaseweg staan zes…
Misschien heb je het al gezien: op het Paleis-Raadhuis hangt ineens een reusachtig doek. Het is maar liefst vijf bij acht meter! Maar… waarom hangt het daar überhaupt?
Het doek heeft iets weg van een glas-in-loodraam. Je ziet veel panelen met allerlei kleuren en vormen. Wie goed kijkt, ziet dat het allemaal kleine kunstwerkjes zijn, verwerkt in een groter geheel. Dat het op een glas-in-loodraam lijkt is niet toevallig. Het doek is namelijk een dankraam, een herdenking aan de coronacrisis. Met het dankraam willen de makers ons bemoedigen en zeggen: hou vol.
Tekst loopt door na de foto.
Waarom een raam? Dat is niet zomaar gekozen, zo lezen we op Dankraam Tilburg! Het levensgrote doek uit 2021 is geïnspireerd op een dankraam uit 1951. Tilburg was destijds de laatste stad die te maken had met de pokken. Dat is weer eens wat anders dan de eerste zijn… Ook toen ging Tilburg in quarantaine en werd er snel gevaccineerd.
De ziekte werd voor het eerst aangetroffen op Koninginnedag. Patiënten hadden jeukende zweren op hun lijf, soms zelfs in de ogen of mond. Twee Tilburgers overleden aan de verschrikkelijke ziekte, een 27-jarige man en een 72-jarige vrouw. Ze liggen nog altijd begraven aan de Gilzerbaan.
Toen het einde in zicht kwam, besloten mensen hun zwaarverdiende spaarcentjes bij elkaar te leggen. Van dat geld lieten ze in 1951 een dankraam maken van glas-in-lood. Dat raam hangt in het Paleis-Raadhuis. Aha, daarom vinden we het levensgrote dankraam uit 2021 nu ook daar!
Tekst loopt door na de foto.
Dankraam Tilburg is in het leven geroepen door Stadsmuseum Tilburg, stadmaker Berny van de Donk, EELT Theatercollectief en Studio Web Presence. Die partijen gingen op zoek naar kunstenaars die het dankraam vorm wilden geven. En dat hebben ze geweten ook! Er kwamen veel inzendingen binnen en die werden zorgvuldig bekeken. Zelfs Martijn van Nieuwenhuyzen, directeur van De Pont, kwam even om de hoek kijken om advies te geven. Uiteindelijk is de keuze gevallen op Riëtte Sommerdijk.
Riëtte wilde juist benadrukken dat we er allemaal niet alleen voor staan. Daarom verwerkte ze details van de 170 inzendingen in haar werk. Michiel Corten van Studio Cortex hielp haar bij het ontwerp. Er was sprake van heel veel handwerk. Dat moet heel wat uurtjes gekost hebben. Chapeau! De betekenis van het mannetje in het werk? Daar hoort de volgende tekst bij: ‘Gaan we voort, ongeacht wat’. Het mannetje hangt aan een klimtoestel en is op weg om de volgende bar vast te pakken.
Tekst loopt door na de foto.
Het doek op Paleis-Raadhuis blijft hangen tot 20 maart. Hopelijk krijgt het daarna een ander mooi plekje in de stad. Riëtte Sommerdijk en haar helpers hebben meer gemaakt dan dit geveldoek. Voor twintig coronahelden is er ook een persoonlijk dankpaneel ontworpen. Een van hen is jongerenwerker Younes Aknin die jongeren hielp zich aan de coronaregels te houden. Hij won ook de titel Vrijwilliger van het Jaar 2020. Lekker bezig!
In onze gids
Nu geopend
Nu geopend
Nu geopend
Populaire rubrieken