Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: dit is waarom er cijfers staan op een verkeerslicht

Door Rowie van der Vliet 22 augustus 2020

Dagelijks krijgen weggebruikers ermee te maken: verkeerslichten. Onze ogen zijn vooral gericht op de rode, gele en groene lampen. Alleen is het je weleens opgevallen dat onderaan een verkeerslicht cijfers staan? Dat is niet zonder reden. 

2.1, 11.3, 8.1… Als je het eenmaal hebt gezien, vallen de cijfers op elk verkeerslicht je op.

Coördinaten

Martijn van Beek is manager productontwikkeling bij Vialis, een onderneming die zorgt voor beschikbaarheid en doorstroming in het verkeer. Martijn heeft het antwoord op dit mysterie: “Deze cijfers zorgen ervoor dat iedereen in verkeersland, zoals de gemeente, de provincie of leveranciers, weet waar de verkeerslichten staan. Dit zijn landelijke afspraken waardoor het voor de wegbeheerders duidelijk wordt welke lantaarn welke verkeersrichting aanstuurt.”

Codes

Het zijn dus een soort coördinaten. Wanneer er bijvoorbeeld een storing is bij een verkeerslicht in Tilburg, dan weten wegbeheerders dankzij deze cijfers precies waar ze moeten zijn. De cijfers zijn opgedeeld in twee codes. Martijn: “Het eerste getal geeft de richting van het verkeerslicht aan. Bijvoorbeeld of hij rechtdoor of linksaf gaat. Het cijfer na de punt vertelt wegbeheerders hoeveel verkeerslantaarns naast elkaar hangen met dezelfde richting. Hierdoor wordt het eenvoudiger om bijvoorbeeld een defecte lamp te lokaliseren omdat het nummer aangeeft waar de lantaarn op het kruispunt staat.”

Plassend poppetje

Grote kans dat er wel meer is dat je opvalt aan sommige Tilburgse verkeerslichten. Verspreid door de stad staat namelijk een opmerkelijk voetgangersstoplicht: met een plassend poppetje. Hij plast natuurlijk niet zomaar in iets, maar een heuse kruik. Inderdaad, het mannetje is een echte Kruikenzeiker.

Tilburgs verkeerslicht

De bedenker van het stoplicht is de Tilburgse Irene Vermeulen, die in Utrecht communicatiewetenschappen studeerde. Daar stuitte ze op Nijntje-verkeerslichten. Ze vertelde haar moeder hoe leuk het haar leek als Tilburg ook een eigen, kenmerkende stoplichtpoppetje had. Irenes mam was ook helemaal fan en vertelde het idee aan kunstenares Marieke Vromans. Zij wist daar wel raad mee en ontwikkelde het Kruikenzeikerstoplicht. Compleet met icoontje uit ons eigen lettertype, het TilburgsAns.

Kruikenzeikerstoplicht

Op het Tilburgse verkeerslicht zien we tijdens rood licht het mannetje in zijn kruik plassen. Niks kromme rug, maar trots zoals wij Tilburgers na jaren op onze stad zijn. Is het groen? Hoppa, de kruik aan de hand en gaan met die banaan! De Kruikenzeiker heeft niks te maken met codes of coördinaten, maar geeft natuurlijk wel aan dat je in Tilburg bent. Bij het verkeerslicht stop je letterlijk even voor stadsliefde. De keuze voor een Kruikenzeiker is logisch. Tijdens carnaval noemen we Tilburg natuurlijk Kruikenstad. Het mannetje staat voor textielarbeiders die vroeger hun urine meenamen naar de fabriek. Het werkt onder andere gebruikt voor het verwerken van wol.

Lees ook:

Vakantielied Tilburg

Mysterie: wat is het oudste café in Tilburg?

Er zijn in Tilburg cafés die net de deuren openden of plekken waar je opa en oma al een biertje dron...
stadhuis

Mysterie: wie was Cees de Sloper en waarom sloopte hij zoveel in Tilburg?

Noem de naam van Cees de Sloper en bij sommige Tilburgers gaan de oren klapperen, terwijl anderen no...

Mysterie opgelost: daarom is Tilburg niet de hoofdstad van Brabant

Waarom is Den Bosch de hoofdstad van Brabant en niet Tilburg? Den Bosch ligt niet - zoals wij - netj...

adv.