Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Tilburgse mysteries: waar komt carnaval eigenlijk vandaan?

Door Rowie van der Vliet 6 januari 2018

Je verkleedpak, je groen-oranje accessoires, veel bier, een gigantisch samenhorigheidsgevoel, heerlijke carnavalsmuziek en megaveel gezelligheid: dat kunnen we maar samenvatten in één woord en dat is – uiteraard – carnaval! Wij kunnen er geen genoeg van krijgen en kijken reikhalzend uit naar begin februari. Waar komt dit fijne feest eigenlijk vandaan? 

Hoe ging dat vrûûger?

Carnaval is van oorsprong een rooms-katholiek volksfeest en wordt ook wel ‘Vastenavond’ genoemd. Volgens de traditie duurt het feest van zondag tot dinsdagavond (= de Vastenavond). Vroeger was het een eetfestijn, omdat het de laatste mogelijkheid was om je vol te proppen voor de vastentijd. Toen beperkte men zich tot alleen het noodzakelijke voedsel. Op vette dinsdag, werd al het vet dat in huis was opgemaakt omdat het anders zou bederven tijdens de vastenperiode. Gelukkig is dat nu wel anders!

Carnaval vrouwen
Foto: ANP Foto

Carne Levare

Het woord ‘carnaval’ komt waarschijnlijk van het Italiaanse carne levare wat, ‘het opheffen en wegnemen van het vlees’ betekent. Dit is ook een verwijzing naar vasten. De Romeinen vierden overigens een feest, met de naam Saturnaliën, dat veel kenmerken had van carnaval zoals wij dat nu kennen. Er werd veel gedronken en gegeten, er was een soort Prins Carnaval, mensen gingen verkleed en er werden optochten door de straten gehouden.

Bourgondisch carnavallen

In Nederland kennen we twee hoofdvarianten van het carnavalsfeest: het Bourgondisch en het Rijnlands carnaval. De laatste versie wordt in Nederland bijna niet gevierd, maar komt overgewaaid uit Duitsland en lijkt op het Venetiaans carnaval. Bij het Bourgondisch carnaval horen onder andere een carnavalsstichting waarbij een prins wordt gekozen en waar optochten worden georganiseerd. Ook horen alternatieve plaatsnamen tot de carnavalstraditie, zoals natuurlijk Kruikenstad. Je mag je blauwe boerenjas weer uit de kast trekken met zoveel mogelijk emblemen erop én veel Bourgondische carnavals hebben een officieel motto. In 2018 is dit in Til- pardon, Kruikenstad: Zot zo meuge?

Om er vast in te komen, dé carnavalshit van vorig jaar:

adv.