Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Waarom staat Tilburgs bekendste gedicht eigenlijk op deze random witte muur?

Door Rowie van der Vliet 5 augustus 2017

Je bent er vast wel eens langsgelopen tijdens het shoppen: het gedicht blnde vlek op het hoekpand in de Tuinstraat. Misschien heb je er al eens stilgestaan zodra je erachter komt dat er iets ontbreekt. We zochten uit hoe Tilburgs bekendste gedicht op de muur is verschenen.

Street art blnde vlek ontstond tijdens het project Plekgedichten van grafisch vormgever Sander Neijnens en dichter Nick J. Swarth. Het gedicht Mussenmanieren in de Heuvelstraat, ook van Nick Swarth, trok in 2007 zoveel aandacht dat de heren besloten dat Tilburg meer van deze kunst kon gebruiken.

Verder kijken dan je neus lang is

Daarom dienden ze bij het inmiddels opgeheven Kunst Openbare Ruimte Tilburg, van de gemeente en het Brabants Kenniscentrum voor Kunst en Cultuur (BKKC), een voorstel in voor meer gedichten in de publieke ruimte. De creatievelingen hadden een missie in gedachten: Tilburgers verder laten kijken dan hun neus lang is naar random plekken in de stad. Van muren die anders niet waren opgevallen tot een fietsbrug in de Reeshof.

Straal voorbij lopen

De zijgevel van de zusterbureaus PauwR Digital Marketing en Flashpoint is precies zo’n muur waar velen voor het gedicht straal voorbij waren gelopen. Wie recht op het pand afloopt, ziet de muur niet want deze is alleen vanuit een bepaalde hoek te zien. Des te meer kansen voor de makers om de muur wel op te laten vallen. In 2010 kwam hun werk op de gevel terecht. De relatieve onopvallendheid inspireerde Nick Swarth tijdens het schrijven van onderstaand gedicht:

Blnde vlek. Wat een mens toch in deze woorden ziet. Er staat wat er staat en zlfs dat niet.

Bad GIF - Find & Share on GIPHY

Even overlezen

Lees het maar eens goed over. Zie je wat er ontbreekt of was het je op de muur ook al opgevallen? Oplossing: De i in blinde en de e in zelfs zijn bewust weggelaten. Toch best verwarrend voor sommige voorbijgangers, zo blijkt. Jarenlang was er namelijk iemand die de e in zelfs (nou ja, zlfs) er maar gewoon tussen kladderde.

Inmiddels is het gedicht niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Voor sommigen behoort het zelfs tot de favoriete plekken in de stad. Ben je nog niet uitgekeken en wil je meer street art zien? We maakten een lijstje met graffiti in de stad.

Mysterie gezocht

Loop je door de stad en denk je huh, wat doet dit hier? Of wil je weten hoe een straat of typisch Tilburgs product aan zijn naam komt? Wij van indebuurt zoeken het voor je uit! Tips zijn altijd welkom via [email protected].

Meer over

Mysteries

adv.