Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bijna wintertijd in Tilburg! Maar wie verzet eigenlijk die klokken?!

Door Rowie van der Vliet 24 oktober 2020

Heb je het al in je agenda staan? In de nacht van 24 op 25 oktober gaat de wintertijd in. Heb je analoge klokken of wekkers in huis die niet automatisch verspringen? Zorg dan dat je de tijd goed aanpast. Maar uh, hoe zat het ook alweer? Gaat de tijd voor- of achteruit? We hebben het antwoord voor je.

Hier komt-ie: de klok zetten we een uur achteruit. Je kunt om 2.00 uur de klok dus weer op 1.00 uur zetten. Goed om te weten: er is een ezelsbruggetje voor. In het voorjaar gaat de tijd vooruit.

Nooit meer wintertijd?

Grappig: de Europese Unie had het er in 2018 al over om de wintertijd af te schaffen. Elk land uit de EU mag zelf bepalen of ze voor altijd in zomertijd blijven of toch de klok een uurtje terugzetten… Vooralsnog houden wij de good old winter- en zomertijden nog aan.

Hoe worden openbare klokken in de stad verzet?

We zien het al helemaal voor ons hoe een pastoor of zuster een aantal trappen beklimt om de kerkklok te luiden. Ieder uur weer. Vrijwilligers melden zich vast voor een wisseling van de wacht om in het holst van de nacht de klok te luiden. Het lijkt ons best aannemelijk dat één van deze personen ook belast is met het terugzetten van de klok. We hebben het mis! Het gebeurt niet op deze manier.

Lekker doorslapen

Genoeg gespeculeerd, we waren benieuwd hoe het nu echt zit. Dus belden we op naar de twee grootste kerken in Tilburg: de Heuvelsekerk en de Sint-Dionysiuskerk, beter bekend als de Heikesekerk. “Dat gebeurt automatisch”, weet een pastoor van de Heuvelsekerk ons te vertellen. “Gelukkig wel. Zo kan ik lekker doorslapen. Nee, ik heb daar geen last van in de winter en zomer”, lacht hij. Bij de Heikesekerk gebeurt het niet anders. “Bedoel je de klok in de toren? Iemand van de gemeente gaat daarover”, licht een zuster ons in via de telefoon.

Elektrisch kastje

Zo’n automatische klok is een elektrisch kastje. Er is niet eens een druk op de knop nodig om de winter- of zomertijd in te laten gaan. Mocht het op de één of andere manier toch fout gaan, dan heeft het apparaat een op afstand bestuurbare functie.

Lees ook:

Tilburgs mysterie: hoeveel miljonairs wonen in Tilburg?

De stad zit vol met bijzondere, gekke, grappige en ontroerende geheimen. Soms in de vorm van een bee...

Tilburgs mysterie: Wat doet deze paspop op een soort duikplank aan het NS-plein?

Bommetje! Het lijkt nét of deze paspop zo van de duikplank in het water kan springen. Maar uh, paspo...

Tilburgs mysterie: Wat doen deze bijzondere voorwerpen in de Oude Warande? [video]

In de Oude Warande is veel moois te zien. Wat dacht je van eekhoorns, schattige honden die worden ui...

adv.