Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Lachen! Draaiend Huis staat in top 100 van belangrijke kunstwerken

Door Rowie van der Vliet 20 maart 2020

Niet elke Tilburger is te spreken over het Draaiend Huis. Het kunstwerk van John Körmeling roept al jaren veel kritiek op in de stad. De één ziet er het liefst morgen nog iets anders staan, terwijl de ander het eigenlijk wel mooi vindt. In die laatste categorie vallen ook veel mensen buiten de stad. Waaronder de redacteuren van BK-informatie, een vakblad voor kunstenaars.

BK-informatie publiceerde in het laatste nummer een top 100 met de meest belangrijke kunstwerken in de buitenlucht, zo meldt Brabants Dagblad. En dat ze helemaal weg zijn van het Draaiend Huis wordt meteen duidelijk. “Het Draaiend huis is een icoon voor de noordelijke entree van Tilburg. Het huis legt een link tussen de verbroken lintbebouwing met de komst van deze rotonde in de jaren vijftig. Het huis verwijst naar Tilburg als kermisstad en draait een rondje in één uur.”

Nog een kunstwerk uit Tilburg

De top 100 is trouwens samengesteld op willekeurige volgorde. BK-informatie vindt van alle honderd kunstwerken dat ze even belangrijk zijn voor de openbare ruimte. Niet elk kunstwerk uit de lijst staat nu echt buiten. Zo is er nog een ander Tilburgs kunstwerk opgenomen in de top 100, maar dat vinden we eventjes niet in de stad. Het gaat om Het Wiel van Gerrit van Bakel. Vijf jaar na zijn dood zorgde Gerrits neef ervoor dat het kunstwerk er toch kwam. Het stond aan de Ringbaan-Noord, maar ligt nu in opslag. Waarschijnlijk zien we het in 2023 weer terug bij de nog te bouwen Clarissentoren in de Spoorzone.

Lees ook:

Weg ermee! 13 x dit moet er volgens jullie op de plek van het Draaiend Huis komen

Weg ermee of laten staan? Over geen enkel gebouw in Tilburg zijn de meningen zo verdeeld als het Dra...
Draaiend Huis Hasseltrotonde Tilburg

Waarom draait er een huis rond op de Hasseltrotonde?

Het werd beklad, gekraakt en elke Tilburger heeft er een mening over. Het ‘Draaiend Huis’ op de Hass...
De Rits

Mysterie: Waarom ligt er een keigrote rits in het Spoorpark?

Een reusachtige rits ligt al sinds de opening in het Spoorpark. Met vrienden afspreken in het park? ...

adv.