Gaaf! De nieuwe gordijnen van Máxima komen uit Tilburg en alles daaraan is bijzonder

Hare Majesteit Koningin Máxima bekijkt samen met Hebe Verstappen (roze shirt) en anderen het ontwerp van de nieuwe gordijnen voor Paleis Huis ten Bosch in het TextielMuseum. Foto: Benjamin Arthur

In het TextielLab – de professionele werkplaats van het TextielMuseum – gebeurt deze zomer iets heel bijzonders: de nieuwe gordijnen voor Koningin Máxima en Koning Willem-Alexander worden hier gemaakt. Deze enorme lappen stof komen in de Chinese Zaal van Paleis Huis ten Bosch te hangen. Hebe Verstappen, hoofd TextielLab, vertelt ons alles over deze ‘droomopdracht’.

Het TextielLab van het TextielMuseum blijkt wereldwijd bekender te zijn dan in ons eigen Tilburg. “Ontwerpers, kunstenaars en opdrachtgevers weten dat als je stof vanaf de eerste steek zelf produceert, dat je bij ons moet zijn. Wij zijn een van de weinige plekken op de wereld waar dat kan. In het vakgebied is het logisch dat je dan bij onze professionele werkplaats uitkomt. Eerder maakten wij stof voor de gordijnen in onze eigen LocHal. Ook zie je textiel dat bij ons gemaakt is op de Parijse catwalk of de bibliotheek in Qatar.”

Hier mogen wij Tilburgers trots op zijn

Het is volgens Hebe dus de normaalste zaak van de wereld dat opdrachtgevers het Rijksvastgoedbedrijf en de Dienst van het Koninklijk Huis bij het TextielLab in Tilburg uitkwamen. “Daar mogen wij als Tilburgers best een beetje trots op zijn. Als TextielMuseum zijn wij natuurlijk enorm vereerd en heel erg blij dat we deze opdracht kregen. Wij verzorgen het machinale proces, geven advies en sturen alles aan. Het is een droomproject. Dat wij dit mogen faciliteren is waanzinnig.”

Tekst loopt door na de foto >

Hare Majesteit Koningin Máxima bekijkt samen met Hebe Verstappen (links) en anderen hoe het ontwerp vertaald wordt naar de borduurmachine in het TextielMuseum. Foto Benjamin Arthur

Handwerkers uit Tilburg en de rest van het land

“Maar wat ik zo fijn vind aan dit project is dat Hare Majesteit de Koningin dit project samen met 150 handwerkers wil doen. Dat juist ook de liefde voor het handwerk centraal moest staan. De vrijwilligers zijn heel verschillend qua leeftijd, culturele achtergrond en gender. Er zitten handwerkers bij van het Ronde Tafelhuis in Tilburg, maar ook uit Maastricht, Arnhem, Utrecht, Rotterdam en meer. De vrijwilligers komen elke week bij elkaar. Ze hebben allemaal een frame gekregen dat ze borduren. Eind deze maand krijgen we die allemaal binnen. Een deel van het gordijn wordt wel bij ons met machines gemaakt, maar een groot deel is dus écht handwerk. Ook Koningin Máxima borduurt zelf mee!”

Mooiste compliment van Hare Majesteit

Koningin Máxima was donderdag 30 juni op werkbezoek in Tilburg om voor het eerst met eigen ogen een deel van de gordijnen te zien. Ook ontmoette ze de mensen die aan het project werken. Het ontwerp van Liesbeth Stinissen uit Den Haag had ze daarvoor alleen op digitale tekeningen gezien. “Het mooiste compliment was dat ze zei: ‘In het echt is het nog mooier dan ik mij had voorgesteld’. We zijn nu ongeveer een halfjaar aan het project bezig en dan geeft dit een enorme boost. Hare Majesteit had veel vragen over het proces. Ze is erg betrokken.”

Tekst loopt door na de foto >

Hare Majesteit Koningin Máxima borduurt mee aan de nieuwe gordijnen voor Paleis Huis ten Bosch in het TextielMuseum. Foto: Benjamin Arthur

Zo groot zijn de gordijnen

“We zitten nu midden in de productie. Het duurt zeker nog tot en met september om alles te borduren. Het gaat om gordijnen van 4,5 meter hoog. We borduren zes banen. Tel maar uit, dat is een grote klus. Deze zomer worden de bloemetjes geborduurd. In het museum is een kleine presentatie opgebouwd die een kijkje geeft in het maakproces, wegens de hoge concentratie die het vraagt van de medewerkers uit het lab is de borduurruimte tijdens de productie van de gordijnen helaas niet toegankelijk voor bezoekers. “

Het eindresultaat zie je in Tilburg

Het eindresultaat mag je met eigen ogen bekijken. Gewoon in Tilburg. Vanaf 1 december bezoek je de tentoonstelling Koninklijk borduren – verhalen en vakmanschap’. “Deze gordijnen zijn een eigentijdse remake van de oude exemplaren. Die bewonder je straks allebei in het museum. Het allerleukste is dat wij van A tot Z alles over de gordijnen mogen vertellen. Je ziet ook filmpjes, alle ontwerpen, tekeningen én verhalen van de makers. Daarna mogen wij de gordijnen afleveren en dan hangen ze echt in de Chinese Zaal van Paleis Huis ten Bosch, waarvoor ze ontworpen zijn.”

Lees ook…

Meer in deze categorie

Genieten van Tilburg

Ga naar “Mysterie: weet jij wat het Tilburgse woord ‘klotteren’ betekent?”

Mysterie: weet jij wat het Tilburgse woord ‘klotteren’ betekent?

Klotteren Tilburg
Ga naar “Pathé Tilburg Stappegoor is vernieuwd: dit is er veranderd”

Pathé Tilburg Stappegoor is vernieuwd: dit is er veranderd

Aangeboden door Pathé

Ga naar “7 x deze dingen mag je écht niet zeggen over Tilburg”

7 x deze dingen mag je écht niet zeggen over Tilburg

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46”

Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Alle Chocomel literpakken van € 4,38 voor € 2,19”

Alle Chocomel literpakken van € 4,38 voor € 2,19

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Aromadiffuser met licht voor € 4,95”

Aromadiffuser met licht voor € 4,95

 • Action
 • Geldig t/m 29 november 2022

Vacatures

Ga naar “Magazijnmedewerker ochtend”

Magazijnmedewerker ochtend

 • Tempo-Team
 • Parttime
Ga naar “LOGISTIEK MEDEWERKER BIJ DECATHLON”

LOGISTIEK MEDEWERKER BIJ DECATHLON

 • Decathlon Netherlands BV
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Parttime magazijnmedewerker”

Parttime magazijnmedewerker

 • Tempo-Team
 • Parttime
Ga naar “CV Monteur Service Onderhoud | Werktuigkunde | 2.100 – 3.200”

CV Monteur Service Onderhoud | Werktuigkunde | 2.100 – 3.200

 • WR.nl Solliciteren
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Onderhoudsschilder Tilburg”

Onderhoudsschilder Tilburg

 • Covebo Uitzendgroep
 • Fulltime/Parttime