Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Deze dingen heb je sowieso gedaan als je in Tilburg bent opgegroeid

Door Noah Godefroy 5 april 2020

Je hebt Tilburgers in alle soorten en smaken. Import-Tilburgers, export-Tilburgers, bekende Tilburgs, wannabe-Tilburgers en ga zo nog maar even door. Maar als jij in Tilburg bent opgegroeid, heb je in ieder geval deze dingen om over mee te praten.

Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

(Poging tot) schaatsen

Opgegroeid Tilburg
Foto: Google Maps.

Oké, het is niet zo dat er verder nergens in Nederland geschaatst wordt, maar Tilburg en schaatsen zijn toch onlosmakelijk van elkaar verbonden. Tegenwoordig kun je vrij schaatsen op de Ireen Wüst-baan, maar vroeger leerde je schaatsen op de ijshockeybaan. Wij hebben nog pijn aan onze voeten van die huurschaatsen…

Blote kont van de blauwe

Recreatiebad Stappegoor
Foto: Recreatiebad Stappegoor Facebook

Geef nou maar toe, ook jij hebt het een keer geprobeerd. Bij Recreatiebad Stappegoor had je altijd twee glijbanen: de rode en de blauwe. Van de blauwe ging je nou eenmaal wat harder met het zwembroekie omlaag, niks mis mee. Ondertussen werd er in het eindbad van de rode steevast gevoosd.

Misselijk uit de Heuvelpoort

Tilburgse zaken missen
Kun jij je de oude Heuvelpoort nog herinneren? Beeld: ANP Foto.

Als je naar de bios ging, ging je naar het MIDI-theater óf naar Cinema Heuvelpoort. In de Heuvelpoort zat er een snoepzaak precies naast de bioscoop. Dan was het uitzoeken, inslaan en naar binnen werken. Welke film er speelde, maakte niet zo héél veel uit. Buikpijn gegarandeerd!

Gratis naar Festival Mundial

Festival Mundial
Foto: Festival Mundial

Helaas bestaat hét festival van Tilburg inmiddels niet meer, maar ruim dertig jaar lang was Festival Mundial een heerlijk uitstapje voor het hele gezin. Vroeger was het zelfs gratis! Herinner jij je het nog in het Leypark?

Europees avondje Willem II

Opgegroeid Tilburg
Foto: ANP.

Wanneer je ook geboren bent: als je in Tilburg bent opgegroeid heb je waarschijnlijk meegekregen dat Willem II Europa inging. De eerste Europese wedstrijd dateert uit de jaren zestig, toen er tegen Manchester United gespeeld werd. In de jaren tachtig en negentig kwamen de Tricolores uit in de Intertoto Cup en rond de millenniumwisseling was het helemaal feest: toen werd er in opeenvolgende seizoenen in de UEFA Cup én de Champions League gespeeld. In 2005 werd er voor het laatst Europees in Tilburg gespeeld. Wanneer mogen we weer?

Sleeën in de duinen

Opgegroeid Tilburg
Foto: ANP.

De duinen zijn dan wel niet in echt in Tilburg, maar als het in je jeugd sneeuwde, had je als Tilburger maar één wens: naar de Loonse en Drunense duinen. Dat was dan ook wel te merken, want echt veel ruimte was er nooit over om naar beneden te sjezen. En toch, lol dat we hadden!

Alleen naar de kermis

kermis tilburg
Archieffoto van de Tilburgse Kermis. Foto: indebuurt Tilburg

Jarenlang moest je erop wachten. Ieder jaar vroeg je het weer: “Mam, pap, mag ik dit jaar met vriendjes naar de Kermis?” En elke keer was de reactie hetzelfde: “Tuurlijk, wij gaan wel mee!” Tot dat ene bijzondere jaar: je mocht eindelijk alleen! Met je kermisgeld van opa en oma in de zakken kon je dan op pad. Waar gaf jij je geld aan uit?

Lees ook:

Binnenkijken bij: een kijkje in het indrukwekkende Paleis-Raadhuis

Nu we zoveel binnenzitten, vergeten we weleens hoe mooi Tilburg eigenlijk is. Gelukkig is daar de be...

Om te oefenen: 13 x uitspraken die iedere Tilburger hoort te kennen

Veel mensen leren in deze tijd een nieuwe skill. Dat kan jij ook! Nog niet zo bekend met de Tilburgs...
Burgemeester Jansen, de tapperij aan de Piushaven

7 x feitjes over Tilburg waardoor jij je erg oud voelt

Het lijkt nog niet zo lang geleden dat Guus Meeuwis doorbrak. Of dat we ons eerste biertje achterove...

 

 

Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

adv.