Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Herkenbaar? Zó ziet een dagje binnenstad in Tilburg eruit

Door Noah Godefroy 10 oktober 2019

De binnenstad is een plek waar altijd wel wat aan de hand is. Bijna iedere keer dat je er komt is er wel weer wat nieuws of wat veranderd. Maar, sommige zaken zijn toch al sinds jaar en dag hetzelfde. En laten we eerlijk zijn: we zouden het niet anders willen.

Voor de meeste werklui is er maar één ideale tijd om even wat spullen te halen in de stad: de donderdagavond. De zaterdagmiddag is natuurlijk veuls te druk. Op de zondag is het altijd maar weer een verrassing welke winkels open zijn, welke niet, en welke er halve bak meedoen aan de koopzondagen. Geen probleem, de donderdag is oké: in de zomer valt het prima te combineren met het terras, en wanneer de dagen korter worden, kan de kerstverlichting niet vroeg genoeg uit de kast getrokken worden.

Drie manieren

Als Tilburger zijn er eigenlijk maar drie manieren om in de Heuvelstraat te komen. Te voet, met de bus óf met de fiets. Lopend is zonder twijfel de beste optie, maar natuurlijk alleen van toepassing als je niet te ver van het centrum vandaan woont. De bus is een prima alternatief, maar gaat vaak gepaard met een vervelende overstap om echt in het centrum te komen én kost natuurlijk een paar centen. En daarmee verwennen we onszelf liever bij Intermezzo of de Frietboetiek.

Niet alles was vruuger beter

En dus pak je gewoon de fiets. Dat niet alles vruuger beter was, blijkt wel uit dé fietsenstalling van Tilburg. Weet je nog dat je daar vroeger vijftig hele centen moest aftikken om je fiets weg te zetten? Voortaan kan het gratis en voor niks. Sommige dingen veranderen nooit. Welbekend zijn de twee lopende banden die bedoeld zijn fietsen naar boven en beneden te vervoeren. Hoe vaak de lopende banden echt ‘lopen’ is voor eenieder, van welke leeftijd dan ook, op één hand te tellen. Waag het niet er in geval van luiheid vanaf te fietsen, want dan staat je een (terechte) preek te wachten van de toppers van de ‘stallingspolitie’.

Besluit je je fiets toch niet in de fietsenstalling te zetten? Zet ‘m dan wel ergens neer waar het mag, anders komen de vrienden van AFAC ‘m ophalen! Beeld: Verlorenofgevonden.nl

Kruispunt der keuzes

Of het je nu een panty nodig hebt van Sengers, een shirt van de H&M of een parfum van de Douglas, er is één ding waar je niet omheen kunt. Waar de Heuvelstraat kruist met de Willem II-straat aan de ene, en het Stadhuisplein aan de andere kant, weet je vaak niet waar je moet kijken. De doordringende FEBO-geur is er een waar je niet omheen kunt, evenals de prachtige vitrine van Swarovski. Met een bamihap uit de muur in de hand, doemt echter op de hoek van de Willem II-straat de grootste guilty pleasure op: Juwelier Pijnenburg. Effe snel kijken naar de mooie horloges of armbandjes, terwijl je weet dat je er toch geen gaat halen.

Behendigheid trainen

Overigens zijn de winkeliers in dat gebied niet de enige die weten dat ze veel bekijks trekken. Ieder tochtje over het kruispunt is er weer een om je behendigheid te trainen. Steevast staan er namelijk wervers van goede doelen, Hello Fresh-verkopers en straatmuzikanten. Afhankelijk van je bui en het weer maak je een keuze; linksom, rechtsom óf je strijkt over je hart en gaat er toch maar een keer op in.

Kun jij verleiding weerstaan? Foto: ANP

Een van de gezelligste straatjes

Je hebt je spullen binnen, een paar oude bekenden gegroet en bent eigenlijk wel klaar om weer naar huis te gaan. Er is alleen één probleem: vanaf de Heuvel kijk je zo op een van de gezelligste straatjes van de binnenstad: de Korte Heuvel. Het is pas zeven uur en je hebt net al een frietje op, een half uurtje op het terras moet toch geen probleem zijn?

Meese lauwe

Het eerste probleem dat je moet tackelen is de oversteek. Een aantal jaar terug heeft de gemeente besloten stoplichten neer te zetten bij de oversteek van de Heuvel naar de Korte Heuvel. Iedereen die vóór die tijd probeerde die tocht te maken, heeft één ding gemeen: het bijna aangereden worden door een veel te hard rijdende Volkswagen Golf. En hoewel de auto’s voortaan wel stoppen voor het stoplicht, weten we allemaal wel dat de voetgangers en fietsers het iets minder nauw nemen met de regels rond het kruispunt. Gelukkig haal je de overkant en kun je doen waarvoor je gekomen bent. Lekker meese lauwe!

Lees ook:

Dit kun je in Tilburg doen om nieuwe mensen te ontmoeten

Ken je de Week tegen de Eenzaamheid? Van 1 oktober tot en met 8 oktober is er extra aandacht voor me...
El Caso binnenstad

Jammer: deze zaken zijn weg uit de Tilburgse binnenstad

Er is een tijd van komen en gaan. En zo is het maar net met restaurants en winkels in Tilburg. De af...
Dwaalgebied Nieuwlandstraat

Oktober 2019: dit is er te doen in Tilburg

Ja hoor, een nieuwe maand is weer aangebroken. En niet zomaar een: het is weer oktober! De maand van...

adv.