Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

9 x wat zeggen Tilburgers nou eigenlijk?

Door Noah Godefroy 6 september 2020

Eigenlijk zijn wij Tilburgers maar een eigenaardig volkje. Een prachtvolk, maar eigenaardig zeker. Duik alleen al eens in de Tilburgse vocabulaire, zeer bijzonder. Maar wat zeggen Tilburgers nou eigenlijk als ze die woordenschat op tafel gooien?

Pagina 1/9
⟵ swipe swipe ⟶

Kzij net aongereje

via GIPHY

Vrienden of familie buiten Tilburg aan de telefoon? Zeg dit dan nooit. Niet alleen verstaan ze er waarschijnlijk geen hout van; ze zijn ook nog eens bang dat je een ongeluk hebt gehad. En dat terwijl je alleen maar wil laten weten dat je vertrokken bent.

Afgewerkt

via GIPHY

Flinke tikken gehad? Een goeie wip gemaakt? Nope. Afgewerkt betekent in het Tilburgs niks meer dan dat je klaar bent met werken.

Recht d’r neffe

via GIPHY

Een wijs man zei ooit: beter recht d’r neffe, dan schuin ernaast. Of halen we nu dingen door elkaar? Anyway: wij zeggen recht d’r neffe als iets écht goed mis is. Niks tragisch, maar gewoon goed ernaast.

Hendig

via GIPHY

Natuurlijk. Hendig betekent ook handig. Maar wij gebruiken hendig in een andere context. Het betekent namelijk makkelijk. Ingewikkeld? Valt mee. Vraag: “Sjef, krijg je dat werk nog af?” Antwoord: “Hendig.”

Naait um

via GIPHY

Een van ons Tilburgs mooiste stukjes poëzie. Iemand lastig? Naait um. Vlieg in je gezicht? Naait um. Drie euro voor een pilsje in de kroeg? Naait um!!!

Wenne gezever

via GIPHY

Hiermee bedoelen we niet dat het kwijl letterlijk uit iemands mond loopt, maar dat scheelt niet veel. Er drupt namelijk een hoeveelheid onzin uit iemands mond en je kunt het niet. Meer. Aan. Zeveraar.

Hoeist mauwerd

via GIPHY

Normaal zou je denken dat je met ‘hoeist’ iemand vraagt hoe het met diegene is. Dat is ook wel een beetje zo, maar toch anders. Als iemand loopt te zeveren, kun je meteen ‘naait um’ zeggen, maar je kunt diegene ook nog de laatste kans geven. Dan vraag je: “hoeist, mauwerd?” Als in: gaat-ie? Doe even normaal.

Meepesaant op oew linkerhoektaand

via GIPHY

Voor mensen buiten Tilburg zou dit net zo goed uit een vreemde taal kunnen komen. En oké, Tilburgs is soms ook wel een vreemde taal. Als iemand dit tegen je zegt, zijn de rapen gaar.

Bakkes

Tuurlijk, buiten Tilburg weten mensen ook wel dat bakkes een ander woord voor smoelwerk is. Maar nergens gebruiken ze het op zo’n mooie wijze als hier in het zuiden. Lult de buurman de oren van je kop? Bakkes!

via GIPHY

Lees ook:

posters vermiste kat

MAG DAT: posters aan een lantaarnpaal hangen voor je vermiste kat?

Als de kat van huis is dansen de muizen op tafel. Maar als je kat Luna of Tijger wat langer van huis...
Foto: Go-Britain.

Go-Britain maakt een doorstart: ‘Tilburg kán niet zonder de Britain’

Khalil Jama (34), bekend onder zijn bijnaam kewkeww, geeft niet zomaar op: Go-Britain maakt in Tilbu...

Pech of een noodgeval op het water in de Piushaven: dit moet je doen

Stel: tijdens een rondje varen met vrienden door Tilburg kapt je motor er ineens mee. Of erger nog: ...
Pagina 1/9
⟵ swipe swipe ⟶

adv.