Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Kapiteinen verzamelen! 7 x Tilburgse buurten met een thema

Door Noah Godefroy 10 oktober 2019

De gemeente Tilburg is officieel opgedeeld in negen wijken. Binnen die wijken zijn er zo’n zeventig buurten. En dáárbinnen heb je ook weer buurten die door bepaalde straatnamen aan elkaar gelinkt worden en een thema vormen. Moeilijk? Best wel, maar zodra je de namen bij elkaar ziet, doet het je vast een belletje rinkelen!

Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

Educatiebuurt

Unversiteit Tilburg
Foto: Tilburg University

Het is natuurlijk zo logisch als wat, zo moet ook de gemeente gedacht hebben. Tilburg West is dé place to be wat betreft educatie. Natuurlijk heb je er de Universiteit van Tilburg, maar op een steenworp afstand daarvan zijn er ook nog gebouwen van Avans (je weet wel, die groene), heeft Fontys er meerdere vestigingen én doet ook ROC een duit in het zakje, evenals het Theresia Lyceum. Met straatnamen als Conservatoriumlaan, Professor Gimbrèrelaan en de Academielaan is het thema in deze Tilburgse buurt niet moeilijk te raden. De prijs voor minst originele straatnaam gaat hier naar de Hogeschoollaan!

Componistenbuurt

Wagnerplein
Foto: Facebookpagina Winkelcentrum Wagnerplein

Wat hebben Mozart, Beethoven, Verdi en Vivaldi met elkaar gemeen? Inderdaad, dat ze allemaal een eigen straat hebben in Tilburg-Noord! Om het allemaal met elkaar te verbinden, loopt er ook nog eens een heuse Componistenlaan doorheen. Niet alleen straten in Noord zijn naar de genieën vernoemd, trouwens. Zo heeft Verdi naast een pad ook een plein, is er zowel een Mozart- als Bachflat en is er natuurlijk het Wagnerplein, zoals je hierboven op de foto kunt zien.

Industrieterrein Loven

jules verneweg
De Jules Verneweg. Foto: Google Maps

Het volgende thema laat zich wellicht wat moeilijker raden. In het industriegebied van Loven bevinden zich straten als Kapitein Nemostraat, Kapitein Grantstraat en de Kapitein Hatterasstraat. Iets met zeevaart? Ja, dat klopt wel een beetje. Maar de kapiteins die dit schip bemannen, zijn kapiteins uit de boeken van de bekende Franse schrijver Jules Verne. Komt dat bekend voor? Dat klopt! De hoofdweg die door het industrieterrein loopt, heet de Jules Verneweg.

Bomenbuurt

boomstraat
Foto: Jochem Messbauer

Even weer een Tilburgse buurt die iedereen meteen herkent. Rondom de Boomstraat, die loopt van de Noordhoekring tot aan restaurant Karakter, zijn de Pijnboomstraat, Eikstraat, Kastanjestraat, Esdoornstraat, en de Wilgenstraat slechts een paar van de vele takken aan de boom(straat). Gelukkig heeft de Gemeente goed meegedacht: hoe verder je richting het westen rijdt, hoe meer bomen je hier tegenkomt!

Middeleeuwen en vogels

Ringbaan Zuid
Foto: Google Streetview

In Broekhoven kun je (letterlijk) twee kanten op. Aan de ene kant van de Ringbaan-Zuid heb je de Vogeltjesbuurt. En laten we eerlijk zijn: die spreekt voor zich. De Reigerstraat, Pauwstraat, Zwaluwstraat en Meesstraat; het zijn slechts een paar voorbeelden van de vogels die we daar kunnen vinden. Aan de binnenkant van de Ringbaan hebben we dan de Middeleeuwen-buurt. Onder andere de Ridders(straat), Kruisvaarders(straat) en Valkeniers(straat) zijn te vinden tot aan de Piushaven!

Planetenbuurt

Beeld: Google

Wat hebben de Lage Witsiebaan, Postelse Hoeflaan, Reitse Hoevenstraat en de Rueckertbaan met elkaar gemeen? Eigenlijk niet zoveel! Op één ding na dan. Ze vormen namelijk de rechthoek die de planetenbuurt in Tilburg-West omhulst. Mercurius, Venus, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus; ze zijn er allemaal. Mis je Pluto? Dat klopt. Vanaf 2006 wordt Pluto niet meer officieel als planeet benoemd. Een Aardestraat is er helaas niet in Tilburg..

Kleurenbuurt

De kleurenbuurt grens bijna aan het Wandelbos. Foto: Instagram indebuurttilburg

De Zwartstraat in Heerenveen, een Blauwstraat in Steenbergen en Rotterdam heeft zelfs de Witte de Withstraat. In Tilburg hebben we de welbekende Groenstraat, maar een bepaalde kleurenbuurt vlakbij het Wandelbos maakt het ietsjes ingewikkelder. Met kleuren als kobalt, sepia, violet en azuur wordt er gekozen voor kleuren voor de fijnproevers. Wist jij dat sinopel een kleur groen was?

Lees ook:

Dit kun je in Tilburg doen om nieuwe mensen te ontmoeten

Ken je de Week tegen de Eenzaamheid? Van 1 oktober tot en met 8 oktober is er extra aandacht voor me...

Gluren bij de buren: deze huizen doen mee met de Open Huizen Dag

Yes! Het is zaterdag tijd voor de NVM Open Huizen Dag. Dat betekent dat we weer ongegeneerd bij mens...
El Caso binnenstad

Jammer: deze zaken zijn weg uit de Tilburgse binnenstad

Er is een tijd van komen en gaan. En zo is het maar net met restaurants en winkels in Tilburg. De af...
Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

adv.