Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

7 x verdwenen Tilburgse iconen

Door Rowie van der Vliet 23 april 2020

Of vroeger echt alles beter was? We betwijfelen het. Wat we wél weten, is dat Tilburg in vroegere tijden een heleboel iconen had. Sommigen hebben we zelf meegemaakt, anderen kennen we vooral van verhalen. Dit zijn zeven verdwenen iconen uit de stad Tilburg.

Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

De stadspoort

Beeld: Regionaal Archief Tilburg

Goed, echt lang houdbaar is een stadspoort van hout en papiermaché niet. Wist je dat we in 1893 zo’n stadspoort hadden? Deze vond je aan de Stationsstraat. De poort kwam in de straat te staan omdat de Nieuwe Koninklijke Harmonie vijftig jaar bestond. Dat is nog eens een gaaf cadeau!

Waar is het nu? Helemaal foetsie.

Zwemster aan de Duikplank

De Duikplank aan het NS-plein. Foto: indebuurt Tilburg

De zwemster aan het NS-plein kon niet lang van haar duikplank genieten. De paspop in badkleding kwam er voor het eerst te staan tijdens Kaapstad, een festival waarbij kunstenaars de stad opleuken. Tot vreugde van veel Tilburgers bleef ze ook na Kaapstad staan. Alleen werd ze in november 2019 gestolen, zo merkte Stadsgezicht op. Later kwam de paspop terug om daarna weer (voorgoed?) te verdwijnen.

Waar is ze nu? Tja, wie zal het zeggen? Quarantaine aan het houden in een studentenhuis? Opgeborgen in een kelder? Wij hebben geen idee! Mysterie onopgelost…

Tilburgs mysterie: Wat doet deze paspop op een soort duikplank aan het NS-plein?

Bommetje! Het lijkt nét of deze paspop zo van de duikplank in het water kan springen. Maar uh, paspo...

Broodje Jantje aan het NS-plein

Foto: Broodje Jantje

Wie is er niet langs geweest bij Broodje Jantje aan het NS-plein? Zowat elke Tilburger die toen in de stad woonde, heeft er wel een ‘echte’ Jantje op. Even een vette hap halen bij Jantje Rood was altijd een van de hoogtepunten tijdens het uitgaan.

Waar is het nu? In 2010 verhuisde de snackbar naar het Pieter Vreedeplein. Dit jaar viel helaas ook het doek voor die zaak. Gelukkig blijft de bekende snack bij meerdere horecazaken op het menu staan.

Emmapassage

Foto: indebuurt

Tilburg staat niet echt bekend als mooie stad. De Emmapassage was, laten we eerlijk wezen, een van die iconen die dat duidelijk maakte. Toch ging de sloopkogel er in 2019 tegenaan.

Waar is het nu? De Emmapassage wordt getransformeerd tot Emmastraat, zoals het eerst ook was. De eerste winkel is al open.

De Liefdesmuur in de Korvel

Steven Brunswijk
Foto: indebuurt Tilburg

Paul de Graaf ontwierp in 2017 een Liefdesmuur die door Kenny B geopend werd. De muur waarop Tilburgers een lief berichtje konden achterlaten haalde zelfs het NOS Journaal. Ondernemer Peerke van Peerke Gebruikte Meubels kwam zulke muren tegen in Berlijn en vond dat een geweldig idee in Tilburg. Helaas sneuvelde het eerste exemplaar door een storm. Aan Steven Brunswijk de eer om in 2019 een tweede muur te openen. Helaas staat deze er ook niet meer.

Waar is het nu? Elk jaar komt de Liefdesmuur terug op Valentijnsdag. In 2020 werd-ie geopend door Ferry van de Zaande. Je vindt hem dan op de kruising in de buurt van Hotdogbar Dwars.

Gimbrère Mode

Gimbrère vestiging Tilburg
Foto: Facebook Gimbrère

180 jaar met je zaak aan de Heuvelstraat zitten: Gimbrère Mode deed het. En of je dan een icoon in Tilburg bent! In februari 2019 viel het doek helaas voor de modewinkel. De keten zag geen toekomst meer voor zichzelf in de binnenstad, zo maakte Brabants Dagblad bekend.

Waar is het nu? Gimbrère Mode zit niet meer in Tilburg. In het pand vinden we sinds februari 2019 Van Uffelen. Wel vind je in de buurt nog een aandenken aan de oude winkel: gevelreclame uit vroegere tijden.

Tram in Tilburg

De tram die ook door Tilburg reed
Foto: Regionaal Archief Tilburg

Ja, je leest het goed. We hadden ooit een tram die door de straten van Tilburg reed! Vandaar dat je in de buurt van het Wilhelminapark een gebouw spot met Café Tramstation. Dat café zit er niet meer, maar de woorden staan nog altijd op de gevel. De tram rijdt natuurlijk ook niet meer. Dat gebeurde voor het laatst in 1937.

De tram die ook door Tilburg reed

Tilburgs mysterie: Hé, waar is de tram eigenlijk gebleven?

Wist je dat er vroeger een tram door de straten reed? Als je zin had in een La Trappe-biertje stapte...
De tram die ook door Tilburg reed

Van dierentuin met leeuwen tot tram: dit is verdwenen uit Tilburg

Wij houden natuurlijk van onze prachtige stad. Lekker chillen in een café aan de Piushaven of geniet...
Tilburg nog mooier Venetië

Gondola’s en een tram: Deze dingen zouden Tilburg nóg mooier maken!

Tilburg is eigenlijk nooit af. We hebben al veel, maar met een beetje verbeeldingskracht is er van o...

Tilburgs mysterie: waar komt de naam Bels Lijntje vandaan?

Het is toch wel een van de bekendste fietspaden van heel Tilburg: het Bels Lijntje. Ook is het een v...
Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

adv.