Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

7 x typisch Tilburgse scheldwoorden die nog nét kunnen

Door Noah Godefroy 5 februari 2020

Toegegeven, de meeste Tilburgers zijn niet op hun mondje gevallen en ook in ons eigen dialect hebben we een paar klassiekers wat betreft scheldwoorden. Een tip: de woorden komen nog íets beter aan als je er vuile, verrekte of een andere smaakmaker voorzet. Hier zijn zeven typisch Tilburgse scheldwoorden.

Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

Appetjoek

via GIPHY

Appetjoek betekent eigenlijk dat je niet helemaal lekker bij je paasei bent, maar in Tilburg gebruiken we het gewoon om iemand een stommeling te noemen.

Ballenfrutter

via GIPHY

Wij hebben natuurlijk niks tegen Goirlenaren, allesbehalve zelfs! Maar, als ze dan toch een keer irritant zijn, hebben we er geen moeite mee het beestje bij de naam te noemen: ballenfrutters. Dat heeft te maken met de fabriek voor kaatsballen in Goirle stond.

Pèèrdepiel

via GIPHY

Veel Tilburgse scheldwoorden zijn gewoon zo goed omdat ze fijn klinken. Pèèrdepiel is natuurlijk gewoon onze versie van een paardenlul, maar dan beter.

Kwèèkerd

via GIPHY

“Hoeist, kwèèkerd?” Als je dat hoort, weet je dat je je heel even koest moet houden. Als iemand ‘hoeist’ vraagt is het vaak negatief in het Tilburgs.

Gaoperd

via GIPHY

Een klassieker dit. Letterlijk betekent het natuurlijk iets in de richting van ‘slaapkop’, maar het woord gaoperd is multifunctioneel en klinkt gewoon lekker.

Aawesòpper

via GIPHY

Dit is er misschien een die je nog niet kende. Volgens Meertens Dialectwoordenboeken betekent het ‘sukkelaar’ of ‘tobberd’. Deze gaan we erin houden.

Sèmmeltrien

via GIPHY

Een trien is natuurlijk een vrouw, en sèmmelen is treuzelen. 1+1=2 en dus betekent sèmmeltrien letterlijk treuzelvrouw.

Lees ook:

Witte gij ut? Doe mee aan de Tilburgse woorden-quiz

Ieder dialect heeft z'n eigen bijzondere woordenschat. Maar de enige woorden die ons wat kunnen sche...
Uitzicht

Weet jij wat deze Tilburgse woorden betekenen? Doe de quiz!

Soms hoor je aan de woorden die iemand gebruikt dat-ie uit Tilburg komt. Het Tilburgs dialect kent n...
Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

adv.