Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

5 x Tilburgse straten die iedereen kent maar niet bestaan

Door Noah Godefroy 18 augustus 2020

Soms zijn dingen zo logisch voor Tilburgers, dat niemand ons op andere gedachten kan brengen. Wist je bijvoorbeeld dat deze straten helemaal niet bestaan terwijl wél iedereen ze kent? Zo zie je maar weer: je bent nooit uitgeleerd. 

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Korte Heuvel

uitkering
Foto: indebuurt Tilburg

Iedereen in Tilburg kent de Korte Heuvel, maar wist je dat de Korte Heuvel eigenlijk helemaal geen straatnaam is? Dat is bijzonder, voor een plek die door veel Tilburgers wordt gezien als gezelligste straatje van de stad. Gezellig is het er zeker, en mensen weten meteen wat je bedoelt, maar eigenlijk is de Korte Heuvel gewoon een verlengde van de Heuvel die doorloopt tot aan de Tivolistraat. Weer wat geleerd!

Wilhelminakanaal

wilhelminakanaal zwemmen
Foto: indebuurt Tilburg.

Een groot deel van de huizen langs de Piushaven, hebben ook echt als straatnaam Piushaven. Maar hoe zit dat bij het Wilhelminakanaal? Want iedereen zegt toch altijd: “Ik fiets nu langs het Wilhelminakanaal.” Of beter nog: “Kzij nu neffe ’t kanaal.” Helaas: het Wilhelminakanaal is geen officiële straatnaam in Tilburg, zoals het Wilhelminapark dat bijvoorbeeld is. Snap jij het nog? Maar hoe heten de wegen langs het kanaal dan? In Tilburg is een groot deel Kanaaldijk. Je hebt de Goirke-variant, de Hoevense, de Lovense én de Dongense.

Pissteegje

zwaanstraat
Foto: Google Streetview

Oké, echte Tilburgers weten vast wel dat het Pissteegje nooit echt het Pissteegje heeft geheten. Maar we kunnen ons voorstellen dat import-Tilburgers toch weleens raar opkeken als je er afsprak. Het straatje dat de Heuvel en het Piusplein verbindt, heet eigenlijk Zwaanstraat en ondergaat momenteel een flinke metamorfose. Als het straks klaar is zijn wij benieuwd hoe de Tilburgers het gaan noemen. Wij gokken (en hopen stiekem) nog altijd het Pissteegje.

Radiopleintje

gemeente
Foto: indebuurt Tilburg

Het Radiopleintje is misschien wel een van de bekendste pleintjes van Tilburg. Grappig, want eigenlijk bestaat het niet eens. Het ‘plein’ is niet meer dan een kruising tussen de Heuvelstraat, Nieuwlandstraat en Kapelhof. We zochten uit waar de naam dan haar oorsprong heeft gevonden, en dan klinkt het eigenlijk heel logisch:

Het Radioplein in Tilburg mr morris

Tilburgse mysteries: Dit is waarom het Radiopleintje zo genoemd wordt

Lange wachtrijen voor de Happy Italy, afspreken bij de bankjes en lekker lunchen bij Lunchcafé Nieuw...

Bosscheweg

WOZ
Beeld: Google Maps.

Oké, misschien een vreemde eend in de bijt, want de Bosscheweg bestaat wel degelijk in Tilburg. Het leuke zit ‘m echter in dat de Bosscheweg – die toch al vrij lang is – vrúúger nog veel langer was. Die liep namelijk helemaal door tot aan de Korte Heuvel. Die dus inderdaad ook niet bestaat. Jazeker, de straat die we nu Tivolistraat noemen, maakte tot zo’n zestig jaar terug nog deel uit van de Bosscheweg.

Lees ook:

Stadsstrand open leukste inwoners Tilburg

Dit zijn de (0)13 leukste inwoners van Tilburg, volgens jullie

Wij spraken het afgelopen half jaar heel wat bijzondere en leuke inwoners van Tilburg. Deze (0)13 in...

Noodbruggen en vernielingen: het Wilhelminakanaal tijdens WOII [foto’s]

Het Wilhelminakanaal is 68 kilometer lang en loopt van Laarbeek naar Geertruidenberg, maar wij kenne...

Ultieme zomergevoel! 7 x de beste plekken voor een picknick in Tilburg

Dekentje uitklappen, eten uitstallen en aanvallen maar! Met dit heerlijke weer is een picknick in Ti...
Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

adv.