Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

5 x hier vind je Vincent van Gogh in Tilburg

Door Frederique Huting 2 december 2019

Als je aan Vincent van Gogh denkt, denk je misschien niet gelijk aan Tilburg. Toch heeft deze wereldberoemde schilder maar liefst twee jaar in onze mooie stad gewoond. Daar is Tilburg maar al te trots op! Op veel plekken in de stad vind je Van Gogh dan ook terug. Heb jij hem al eens gespot?

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Sint Annaplein

Benkske Sint Annaplein. Foto: indebuurt Tilburg
Silhouet Van Gogh. Foto: indebuurt Tilburg
Teksten Van Gogh. Foto: indebuurt Tilburg
Schep Van Gogh. Foto: indebuurt Tilburg
Schep Van Gogh. Foto: indebuurt Tilburg

Op het Sint Annaplein zie je overal voorwerpen die iets te maken hebben met Vincent van Gogh. De duidelijkste verwijzing is natuurlijk het bènkske, maar ook het silhouet, de teksten en de scheppen verwijzen naar de beste man. Het silhouet van Vincent van Gogh is nagemaakt van een foto waar de kunstenaar op stond toen hij dertien jaar was. Hartstikke leuk zou je denken, maar na een onderzoek bleek de jongen op de foto niet Vincent, maar Theo van Gogh te zijn! Een van de kunstenaars van het silhouet, Bram van de Sanden, vertelde aan het Brabants Dagblad dat het een abstracte vertaling van Vincent was en dat het nog steeds een goede afspiegeling is van hoe de kunstenaar eruit zag toen hij in Tilburg woonde. Gelukkig maar!

stelletjes

Wat doen al die bènkskes van mozaïek in de stad?

Bènkske hier, bènkske daar. Door heel Tilburg kom je bankjes van mozaïek tegen. De één heeft een log...

Kosthuis Vincent van Gogh

Kosthuis Van Gogh
Kosthuis Van Gogh. Foto: indebuurt Tilburg

Vlak naast de schepjes, het bènkske en het silhouet staat het kosthuis waar Vincent van Gogh in 1866 woonde. Destijds was het huis op Korvel 57 eigendom van Jan Hannink. Twee jaar lang verbleef de schilder in de woning. Maar wat kwam hij eigenlijk doen in Tilburg? Vincent studeerde samen met zijn broer Theo aan de hogere burgerschool (HBS) in onze mooie stad. In die tijd was Tilburg de enige stad in Brabant met zo’n school, namelijk de Rijks-HBS Koning Willem II. Tegenwoordig vind je tegen de gevel van het kosthuis een gedenkplaat ter ere van Vincent van Gogh. Dit is nu al jarenlang een ‘normale’ woning. Onder het huis, dat nu staat op Sint Annaplein 18-19, vind je de Van Gogh Gallery. Hier hangen, helaas, geen schilderijen van de kunstenaar.

Vincents Tekenlokaal

Vincent's tekenlokaal
Vincents Tekenlokaal in de Spoorzone. Foto: indebuurt Tilburg

In 2009 startte Vincents Tekenlokaal in het Paleis-Raadhuis. Hier heeft Vincent van Gogh zijn eerste tekenlessen gevolgd. Tegenwoordig vind je het tekenlokaal in het creatieve hart van Tilburg: de Spoorzone. Ben jij gek op kunst en beginnen de creatieve vlinders in je buik al te kriebelen?  Dan moet je zeker eens een bezoekje brengen aan Vincents Tekenlokaal. Je kunt hier lessen en workshops volgen, maar ook lekker je eigen gang gaan. Als je zin hebt om met potlood en papier aan de slag te gaan, kan dat natuurlijk, maar bij het tekenlokaal is er nog een optie. Je kunt hier namelijk tekenen op een tablet! Een ding is zeker: dat heeft Vincent van Gogh nooit kunnen proberen. Ga jij het uittesten?


Meer over Vincents Tekenlokaal ontdekken?

Vincents Tekenlokaal workshops

Gesloten11:00 - 17:00

Burgemeester Brokxlaan 20, Tilburg

Bekijk meer:workshops

Muurschildering

Vincent van Gogh
Schildering Van Gogh op de Korvelseweg. Foto: indebuurt Tilburg

Op de Korvelseweg vind je een aantal muurschilderingen. Een daarvan is een eerbetoon aan – jawel – Vincent van Gogh. Paul de Graaf schilderde afgelopen maart deze kleurrijke afbeelding op de buitenmuur van Korvelseweg 66. Hoewel het in een heel andere stijl is geschilderd dan de post-impressionistische stijl waarin de man op het kunstwerk uitblonk, is het duidelijk dat het Van Gogh moet voorstellen. Natuurlijk zijn het de zonnebloemen die het grotendeels weggeven, maar ook het gezicht van ‘onze Vincent’ is niet te missen.

Vincent van Gogh

Street art route: 9 x de mooiste muurschilderingen in Tilburg

Als je goed om je heenkijkt, ontdek je een hoop kunst in de straten van Tilburg. Wij hebben de moois...

Van Gogh Fietsroute

Van Gogh Fietsroute
Van Gogh Fietsroute. Foto: indebuurt Tilburg

Sportievelingen opgelet! In Tilburg en omstreken kun je een heuse Van Gogh fietsroute volgen. Het is een enorme tour van 435 kilometer die je in één keer kunt afleggen of in vijf delen. Geen zin om Tilburg te verlaten? Alleen dat gedeelte van de route is 48 al kilometer (wij zouden het wel weten!). Je komt langs verschillende plekken waar monumenten van Vincent van Gogh staan. Bij de VVV kun je kaarten kopen waar de routes opstaan. Wel zo handig!


Meer over VVV Tilburg ontdekken?

VVV Tilburg bezienswaardigheden

Gesloten10:00 - 16:00

Spoorlaan 434a, Tilburg

Bekijk meer:bezienswaardigheden

Lees ook:

Zusters in Staal

Tilburgse mysterie: wat voor kunstwerk staat er op deze trap?

Je hebt ze vast weleens gezien: de drie pinguïnachtige beelden met daarin een klein tv-schermpje op ...
Lonely Planet

5 x musea die iedere echte Tilburger kent

Nu het steeds kouder begint te worden, zijn we automatisch wat minder buiten dan in de zomer. Dat ge...
Collectie Regionaal Archief

Zo zag de Korvelseweg er vroeger uit

Van schrijven op de liefdesmuur tot een drankje doen of winkelen: de Korvelseweg is echt fijn. Versc...
Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

adv.