Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

11 x onmogelijke straatnamen in Tilburg

Door Rowie van der Vliet 15 april 2020

‘Hoe zegt u?’ Niet iedereen woont in de Heuvelstraat of aan de Spoorlaan. Er zijn genoeg mensen die hun straatnaam drie keer moeten zeggen als iemand vraagt waar ze wonen. We feel you! We zetten straten in Tilburg met een onmogelijke straatnaam voor je op een rij. Of nou ja onmogelijk… Ze zijn op zijn hoogst ‘bijzonder’ zullen we maar zeggen.

Pagina 1/11
⟵ swipe swipe ⟶

Burgemeester Baron Van Voorst tot Voorstweg

Burgemeester Baron Van Voorst tot Voorstweg
Burgemeester Baron Van Voorst tot Voorstweg. Foto: Google Streetview

Wát een mondvol! Deze straatnaam is de allerlangste van heel de stad. Het is zowat een hele zin die je uitspreekt. Burgemeester Baron van Voorst tot Voorst was vanaf 1 mei 1946 burgemeester van Tilburg. Op 1 juni 1957 stopte hij daarmee.

D’ Hamalestraat

D’Hamelestraat in Broekhoven. Foto: Google Streetview

Die komma maakt het knap lastig. Zeggen we de Hamelestraat? En waar ligt de klemtoon op Hamale eigenlijk? Bovendien lijkt de naam een Franse ondertoon te hebben. Spreken we de H eigenlijk wel uit? Dat weten we niet, maar we kunnen je wel vertellen dat de straat vernoemd is naar de jonkheer Matthijs de Cannart d’Hamale. Hij was eigenaar van Huize Broekhoven aan de Broekhovenseweg.

Daniël Josephus Jittastraat

Daniël Josephus Jittastraat in Tilburg. Foto: Google Streetview

De Daniël watte straat? Dit is zo’n straatnaam die je altijd drie keer moet herhalen als je zegt waar je woont. En dan maar gewoon genoegen te nemen met het afkorten van de straatnaam naar DJ Jittastraat. Of gewoon Daniël Jos Jittastraat. Daniël Josephus Jitta was lid van de raad van staate in 1913. Hij had geen link met Tilburg.

Drossaard Bernagiestraat

Drossaard Bernagiestraat in Tilburg. Foto: Google Streetview

Deze onmogelijke straatnaam ligt in Zorgvlied, ook wel bekend als de Burgemeesterbuurt. Je kan het maar weten: een drossaard is een plaatsvervanger van een kasteelheer. Toen Adriaan Bernage 26 jaar oud was mocht hij zich drossaard van de heerlijkheid Tilburg en Goirle noemen. Dat was in 1680.

Generaal Crerarstraat

Generaal Crerarstraat in Tilburg. Foto: Google Streetview

Is het nou Generaal Sreerar of Generaal Kreerar? Of spreek je de e niet uit als een lange e? Bovendien is het best een onmogelijke straatnaam door al die r’en op een kluitje. Luitenant-Generaal Henry Duncan Graham Crerar was een Canadees probeerde ervoor te zorgen dat de Duitsers in de tijd van het Ardennenoffensief Tilburg niet binnen zouden vallen. Spreek je het uit als Generaal Krierarstraat?

Haydnstraat

Haydnstraat in Tilburg. Foto: Google Streetview

Wie bekend is met de Duitse taal vind Haydnstraat vast geen onmogelijke straatnaam, maar in het Nederlands ziet de combinatie van letters er toch een beetje gek uit. De straat is vernoemd naar de Oostenrijkse componist Franz Joseph Haydn.

Isidorusstraat

Isidorusstraat in Tilburg. Foto: Google Streetview

Spaanse taferelen in Tilburg! Isidorus is namelijk de beschermheilige van Madrid. Toch lijkt het ons een redelijk onmogelijke straatnaam die je op den duur maar moet spellen als je vertelt waar je woont.

Leo XIII-straat

Leo XIII-straat in Tilburg. Foto: Google Streetview

Best een onmogelijke straatnaam als je snel moet aangeven waar je heen moet. Hoeveel is XIII ook alweer? O ja, dertien! Het gaat hier dus om de Leo de dertiende-straat. Leo Xlll werd op 20 februari 1878 de paus.

Mascagnistraat

Onmogelijke straatnaam
Ook al zo’n ‘onmogelijke’ straatnaam: de Mascagnistraat. Foto: Google Streetview

Nog zo’n onmogelijke straatnaam in de Componistenbuurt in Tilburg-Noord. Dat het Italiaans is, zien we direct maar hoe je het uitspreekt blijft eventjes een mysterie. Pietro Mascagni schreef de opera Cavalleria rusticana.

Lizzy Ansinghhof

Lizzy Ansinghhof in Tilburg. Foto: Google Streetview

Lizzy Ansingh (1875-1959) valt nog wel uit te spreken, maar op het eerste zicht kunnen de twee h’s naast elkaar toch voor verwarring zorgen. Dat is nergens voor nodig. De h van Lizzy’s achternaam spreke je niet uit. Lizzy Ansingh was een vrouwelijke schilder die lid was van de Amsterdamse Joffers. Het hofje ligt tegen het Kromhoutpark aan.

Niftrikplein

Niftrikplein in Tilburg. Foto: Google Streetview

Een nifty trick? Nee, het Niftrikplein is vernoemd naar een dorp in de gemeente Wijchen. Deze onmogelijke straatnaam stamt dus af van een grappige plaatsnaam. We vinden het plein in de Reeshof, waar wel meer straten, lanen en pleinen vernoemd zijn naar andere plekken in Nederland.

Lees ook:

Binnenkijken bij Marcel

Tilburgs mysterie: Wat is de kortste straatnaam van Tilburg?

Tilburg heeft een hoop lange straatnamen. Wat dacht je van de Burgemeester Letschertweg, Maarschalk ...
Villa Pastorie

Tilburgse mysteries: Wat is de langste straatnaam van Tilburg?

Burgemeester Letschertweg, Maarschalk Wavelsstraat, Beelaerts van Bloklandstraat, Laurent Janssensst...

7 x zaken in Tilburg waarvan iedereen de naam moeilijk uitspreekt

Tijdens het shoppen van je nieuwe outfit loop je winkels in en uit. Gaan we nu naar de 'Praimark'? O...
Pagina 1/11
⟵ swipe swipe ⟶

adv.