Zoveel Tilburgse kinderen groeien op in een bijstandsgezin (spoiler: het zijn er veel)

Door Rowie van der Vliet 7 januari 2019

Het liefst hebben we allemaal een spaarrekening waar je U tegen zegt en genoeg geld om leuke dingen te doen. Maar dat is helaas niet voor iedereen vanzelfsprekend. Ook hier in Tilburg heerst er relatief veel armoede. Sommigen moeten rondkomen van een bijstandsuitkering. Hieronder zie je hoeveel kinderen in Tilburg in een bijstandsgezin opgroeien. 

Als we naar heel Nederland kijken, groeit 1 op de 14 kinderen in een bijstandsgezin op. Dat komt neer op ruim zeven procent. LocalFocus zocht uit hoe groot dit percentage was per gemeente.

Ver boven het landelijke gemiddelde

Poe, dat is even schrikken. In Tilburg zijn er meer kinderen die in een bijstandsgezin wonen dan het landelijke gemiddelde. Volgens cijfers van het CBS gaat het om 4110 kinderen. Dat is goed voor 10,4 procent! Dat is meer dan andere grote Brabantse steden. Den Bosch zit iets onder het landelijk gemiddelde: 6,2% van de kinderen groeit op in een bijstandsgezin. In Eindhoven gaat het om 8,6 procent van de kinderen, in Helmond om 7,3 procent. Een klein lichtpuntje: voor het eerst in 2009 nam het aantal kinderen in bijstandsgezinnen af.

Rotterdam

Wij schrikken al een beetje van het getal in Tilburg, maar het kan nog erger. Volgens LocalFocus is het aantal in Rotterdam 16,7 procent en in Heerlen 14,9 procent. Dat is flink!

In het onderstaande kaartje kun je per gemeente zien hoeveel kinderen in een bijstandsgezin opgroeien:

Lees ook:

Annelies van Zeben

Annelies was arm: ‘Ik ben die man eeuwig dankbaar’

Annelies van Zeben weet het nog als de dag van vandaag: de eerste keer dat ze naar de Voedselbank gi...
Moderne villa te koop aan Wandelbos, Tilburg

11 dingen die je met 30 miljoen in Tilburg kunt doen

Tilburg is een miljonair rijker! Een 62-jarige man uit Noord heeft namelijk dertig (!!) miljoen gewo...

adv.