Zoveel kinderen zijn er ingeënt in Tilburg

Door Thijs Dingemans 15 april 2019

Steeds minder ouders laten hun kinderen inenten, blijkt uit cijfers van het RIVM. Maar hoe zit het eigenlijk in Tilburg? We zochten het voor je uit!

Onder de WHO-norm

In 2018 heeft 94,8 procent van alle tweejarigen in Tilburg een vaccinatie gehad, blijkt uit cijfers van het RIVM. Dat zijn er behoorlijk wat, maar toch zijn het er flink minder dan een paar jaar geleden. In 2010 bijvoorbeeld was 98 procent van de kinderen ingeënt.

Het huidige percentage (94,8 procent dus) is bovendien volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) te laag, bijvoorbeeld als het om de BMR-prik gaat (de prik tegen bof, rodehond en de mazelen). In Tilburg werden 94,7 procent van de kinderen hier tegen ingeënt.

Groepsimmuniteit

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hanteert voor de BMR-prik een vaccinatiegraad van 95 procent als norm. Dit percentage is nodig om zogeheten groepsimmuniteit voor mazelen te garanderen. Ook voor andere ziekten is zo’n ondergrens bepaald. Door bijna iedereen te vaccineren komt een ziekte minder voor en is iedereen beschermd tegen de ziekte, ook jonge kinderen die nog niet beschermd worden door vaccinatie en kinderen waarbij de vaccinatie niet goed werkt. Ze zijn dan beschermd door de immuniteit van de groep.

Dalende trend

In Nederland daalt de vaccinatiegraad al enkele jaren, blijkt uit cijfers van het RIVM. Steeds meer ouders geloven dat vaccinaties autisme veroorzaken of dodelijk kunnen zijn.

De rest van Nederland

Gemeenten met een lage vaccinatiegraad liggen vooral in de zogeheten ‘biblebelt’. Ook in de vijf grootste steden daalde de vaccinatiegraad voor bijvoorbeeld BMR – de prik tegen bof, rodehond en mazelen – de afgelopen jaren tot minder dan 95 procent. In het kaartje hieronder kun je per gemeente cijfers over vaccinaties bekijken.

Lees ook:

gemiddelde inkomen tilburg

Zoveel verdient de werkende Tilburger gemiddeld per jaar

Hoeveel er maandelijks op je salarisstrook staat, is niet zo vaak het onderwerp van gesprek. Dat is ...
tilburgse

Tijd voor iets nieuws: zoveel Tilburgers verlieten in 2018 onze stad

Met zo’n mooie stad kunnen we het ons eigenlijk niet voorstellen, maar toch kiezen er elk jaar weer ...
huwelijksbootje tilburg

Zoveel Tilburgers stapten in het huwelijksbootje (of er weer uit)

Wat is er nou mooier om de liefde vast te leggen met een mooi feest, een prachtige jurk en alle toet...
nieuwbouwwoningen tilburg

Zoveel nieuwbouwwoningen kreeg Tilburg er vorig jaar bij

Nederland heeft er in 2018 bijna 66.000 nieuwbouwwoningen bijgekregen. Dat is het hoogste aantal sin...

adv.