Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zoveel buitenlanders kwamen er vorig jaar naar Tilburg

Door Thijs Dingemans 11 januari 2018

Tijd voor wat cijfertjes! Hoe zit het met de bevolking van Tilburg? Zijn we met meer en waar komen onze nieuwe lotgenoten vandaan? Hoe zit het met het aantal Tilburgers dat overleed en dat werd geboren? En hoeveel mensen uit het buitenland kwamen hier wonen? 

Het CBS heeft wat interessante cijfers bekendgemaakt. In de eerste 11 maanden van 2017 (dus december is nog niet meegerekend) groeide de Tilburgse bevolking met 1866 mensen. Per duizend inwoners kreeg de stad er negen bij. De belangrijkste oorzaak van die best wel grote groei? Er kwamen heel veel mensen uit het buitenland en misschien is that wel why we talk een klein bietje meer English in de binnencity?

Aantal inwoners

Reken je even mee. De natuurlijke aanwas van de bevolking was 198. Dat is het aantal sterfgevallen verrekend met het aantal geboortes. Het cijfer van de buitenlandse migratie is 1714. Zoveel buitenlanders kwamen er ‘netto’ naar Tilburg.

Ja, dan kom je net iets hoger uit dan 1866 (namelijk op 1912). Hoe zit dat? We moeten nog een ander cijfer meerekenen, dat van de binnenlandse migratie. Er gingen meer mensen weg uit Tilburg náár een andere gemeente in Nederland dan dat er vanuit een Nederlandse gemeente naar onze stad kwamen. 46, om precies te zijn. En zo kom je op een bevolkingsgroei in de eerste 11 maanden van 2017 van 1866.

Asielzoekers? Expats?

Het CBS geeft aan dat (landelijk) de bevolking vooral groeit door migranten. In 2017 waren dat meer arbeids- en studiemigranten en minder asielmigranten. Met name het aantal migranten uit landen als Syrië, Ethiopië, Afghanistan, Iran en Irak lag een stuk lager dan een jaar eerder. Er kwamen juist meer mensen uit (Oost-)Europese landen, Brazilië en India.

Hieronder zijn nog eens alle cijfers door Local Focus in een kaartje gezet en zo kun je vergelijken met andere plaatsen.

adv.