Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zoveel afval gooien Tilburgers weg in een jaar tijd

Door Rowie van der Vliet 7 november 2019

Lege fles hier, kartonnen verpakking daar. In onze stad wordt er heel wat afval weggegooid. Wist je dat er in Nederland in 2018 gemiddeld 494 kilo per inwoner is opgehaald? We zochten uit hoe dit in Tilburg zit.

Het CBS onderzocht hoeveel afval er in 2018 werd weggegooid. Grappig om te weten: ze kwamen er achter dat er in 2018 in steden veel minder huisafval werd gedumpt dan in dunbevolkte gebieden. Ook het gft-afval is in een stad minder. In heel Nederland werd in steden gemiddeld 29 kilogram per inwoner weggegooid. Het glaswerk was in een Nederlandse stad gemiddeld 16 kilogram per inwoner per jaar.

Hoe zit het in Tilburg?

Met al die zakken die staan bij afvalbakken en al die rondslingerende troep in de stad, zijn we heel benieuwd hoeveel afval er in Tilburg per inwoner in een jaar tijd wordt weggegooid. Zou dit meer of minder zijn dan het landelijk gemiddelde? We hebben het antwoord! Het gaat om 382,9 kilogram per inwoner. Dit gemiddelde ligt in Tilburg lager dan plekken in de buurt. In Gilze en Rijen gooien ze 556 kilogram per inwoner weg. In Goirle 515,6 kilogram en in Loon op Zand 568,5 kilogram per inwoner. In Dongen en Oosterhout hebben ze helemaal veel troep om weg te gooien, namelijk 612,6 kilogram en 624,4 kilogram.

Minder afval gedumpt in Tilburg

Als we Tilburg vergelijken met andere steden zien we ook dat er daar meer afval wordt gedumpt. In Breda ging het om 464,4 kilo per inwoner en in Eindhoven om 467,3 kilo. In Den Bosch lag het nog hoger, daar werd aan 474,7 kilogram per inwoner opgehaald. Het is niet bekend waarom het getal in Tilburg toch echt een flink stuk lager ligt dan andere steden in Brabant. Tilburgers vinden dat het de laatste jaren ‘een grote bende’ is geworden op straat. Rondslingerend afval is een bekend probleem, maar het is niet duidelijk of dit een van de redenen is waarom er in Tilburg minder afval is opgehaald dan in andere steden.

Zoveel gft-afval werd er weggegooid in Tilburg

In 2018 is er zestig kilogram gft-afval weggegooid in Tilburg. Heel gek is dit cijfer niet, want niet op elke plek in Tilburg zetten inwoners een gft-bak buiten. Flatbewoners gooien dit gewoon bij het restafval.

Zoveel glas werd er weggegooid in Tilburg

De glasbak? Die lag in 2018 niet zo vol als in andere gebieden. Tilburgers gooiden in 2018 gemiddeld zo’n 21,5 kilo aan glas weg. Er is een Brabantse stad die nog minder glas naar de bak bracht, namelijk Eindhoven met 17 kilogram per inwoner.

Lees ook:

5 x dit kun je zelf doen tegen afval op straat in Tilburg

Denk je bij een wandeling door Tilburg weleens: wat is het een bende in de stad? Tijd om de handen u...

Afval in Tilburg: hoe dan?! Test je kennis met de afvalquiz!

Ben jij de trashtopper van Tilburg? In deze afvalquiz testen we jouw kennis over afvalscheiden in Ti...
Afval scheiden verkeerd dikke vette boete Tilburg gele kaart

MAG DAT: Krijg je een dikke vette boete als jij je afval verkeerd scheidt?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

Meer over

Gemeente

adv.