Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Kruikenzeikers en wildplassen: zo veel boetes krijgen we in Tilburg

Door Noah Godefroy 6 september 2020

Soms is de nood zo hoog, dat wildplassen een serieuze optie is. Denk daar nog maar extra goed over na, want het kan zomaar de duurste behoefte ooit zijn. Ben je betrapt, dan levert dat een boete van €140,- op. En je zou niet de eerste zijn: vorig jaar is in heel Nederland voor 2,4 miljoen euro aan wildplasboetes uitgedeeld. Ook een aantal Tilburgers behoort tot de betrapte wildplassers.

LocalFocus bracht in kaart hoeveel wildplassers in 2019 per gemeente op de bon zijn geslingerd. De cijfers zijn afkomstig van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).

Verbod verschilt per gemeente

Dacht je dat wildplassen gewoon mocht? Dat is geen gekke gedachte. Het is niet bij wet verboden om te plassen of poepen in het wild. Elke gemeente kan er zelf voor kiezen om hierover regels te laten opnemen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). In de praktijk zie je dat veel gemeenten een verbod uitroepen op wildplassen binnen de bebouwde kom. De cijfers van het CJIB zijn hier ook op gebaseerd.

Wildplassers in Tilburg

In 2019 werden er 460 boetes voor wildplassen uitgeschreven in Tilburg. Dat leverde in totaal €64.190 op. Omgerekend komt dat uit op 21,2 boetes per tienduizend inwoners. Misschien zegt dat je nog niet zoveel. Het gemiddelde in Nederland ligt op 9,9 boetes per tienduizend inwoners; we kunnen dus wel zeggen dat Tilburgers vaak naast het potje pissen. De grote Brabantse steden houden elkaar aardig in balans. In Breda ligt het gemiddelde op 22,5 per tienduizend inwoners, in Eindhoven op 23,3 en in Den Bosch op 22,4. Verrek: dan valt het nog best mee bij ons.

In kaart

Op onderstaande kaart zie je per gemeente hoeveel mensen zijn gesnapt op wildplassen.

Tekst loopt door onder kaart.

Meer wildplasboetes uitgedeeld

Het aantal wildplasboetes is vorig jaar in heel Nederland flink gestegen. In 2018 zijn ruim 13 duizend boetes uitgeschreven. Vorig jaar waren dit er – ga er even voor zitten – 17 duizend. Gemiddeld zijn dat 46 boetes per dag. Dat is goed voor 2,4 miljoen euro aan boetes voor wildplassen. Ka-ching.

Lees ook:

ETZ Elisabeth

Kijktip: zo ging het eraan toe in het ETZ in coronatijd

Weet je nog eerder dit jaar, toen we hoorden dat de eerste coronapatiënt in Nederland in het Elisabe...
tuktuk

Omdat het kan: we reden met een tuktuk door de Heuvelstraat

Loop je even op je gemak door de Heuvelstraat, kom je een heuse tuktuk tegen. Oké, misschien wat rui...

Koning Willem-Alexander was op werkbezoek in Tilburg [video]

Hé, kijk eens aan. Koning Willem-Alexander was weer eens in Tilburg te vinden. Hij ging op zijn eers...

adv.