Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Voorwerp gevonden op straat in Tilburg? Dit moet je doen!

Door Rowie van der Vliet 24 februari 2020

Het kan je zomaar gebeuren: je loopt over straat in Tilburg en ziet ineens een verloren handschoen of sjaal liggen. Of (we spreken uit eigen ervaring) je ziet een paar schoenen aan een straatbord bungelen. Misschien vind je wel ineens een vreemde jas (met ID-kaart erin) na het stappen. Wat moet je eigenlijk doen bij een gevonden voorwerp in Tilburg? We leggen het stap voor stap uit.

Stap jij al direct op je fiets naar het politiebureau als je een gevonden voorwerp in Tilburg vindt? Dat is heel lief, maar eigenlijk moet je bij de gemeente zijn, zo laat de politie weten. Het maakt niet uit wat je vindt. Of het nu een sleutelbos of een knuffelbeer is. Je hoort het allemaal te melden bij Gemeente Tilburg. De politie meldt dat een onbeheerd voorwerp op straat namelijk eigendom van de gemeente is. Goed om te weten!

Zo maak je een melding

Volgens Gemeente Tilburg kun je twee dingen doen als je een voorwerp vindt. Je houdt het zelf achter of komt het afgeven in een van de stadswinkels. Een voorwerp zelf houden kan natuurlijk niet zomaar. Je moet altijd een melding maken dat je iets gevonden hebt. Dat doe je makkelijk via deze website. De eigenaar heeft dan een jaar de tijd om met jou contact op te nemen. Doet-ie dat niet? Dan is het voorwerp alsnog voor jou. Let op: een identiteitsbewijs mag je NIET thuis bewaren. Deze stuur je op naar de gemeente. Een postzegel is niet nodig.

Dit is het adres:

Gemeente Tilburg
Afdeling Dienstverlening, Gevonden voorwerpen
Antwoordnummer 300
5000 WB Tilburg

Afgeven bij de gemeente

Vind je een voorwerp? Hoppa, op naar een van de stadswinkels! Je hoeft geen afspraak te maken om een voorwerp af te geven. Tijdens openingstijden kun je gewoon binnenwandelen met een gevonden voorwerp. Als het voorwerp een waarde van 450 euro of minder heeft dan wordt het drie maanden bewaard? Is het 450 euro of meer waard? Dan bewaart Gemeente Tilburg het voorwerp een jaar. Daarna wordt het vernietigd of doorgegeven aan een goed doel als het nog bruikbaar is.

Fiets gevonden

Vind je een fiets op straat waarvan je zeker weet dat niemand die meer komt ophalen na het uitgaan of carnaval? Dan bel je de Algemene Fiets Afhandel Centrale (AFAC). Alle geruimde fietsen staan (net als andere voorwerpen) op www.verlorenofgevonden.nl. Staat jouw fiets bij de AFAC? Dat wordt dan dokken! Je pint tien euro en krijgt je stalen ros dan weer mee.

Zelf iets kwijt?

Help! Ben je zelf iets kwijtgeraakt? Behalve heel je huis doorzoeken en eventueel even langsgaan bij de plek waar je het voorwerp voor het laatst had, is het ook handig om de website verlorenofgevonden.nl in de gaten te houden. Je kunt hier zelf ook een melding maken van jouw verloren voorwerp. De melding is een bewijs voor de verzekering.

Legitimatiebewijs kwijt

Aangifte bij de politie is niet nodig, maar zorg wel dat je een vermissingsverklaring aanvraagt. Dat hoeft niet online, maar kan ook in een stadswinkel. Zoals je hebt gelezen worden gevonden legitimatiebewijzen naar de gemeente gestuurd. Helaas kun je deze niet terug krijgen vanwege de veiligheid. Daarom moet je altijd een nieuwe aanvragen!

hondenbelasting Tilburg

Dit is alles wat je moet weten over hondenbelasting in Tilburg

Je ontkomt er in Tilburg echt niet aan: heb je een hond dan moet je betalen. We zijn een van de geme...
Afval scheiden verkeerd dikke vette boete Tilburg gele kaart

MAG DAT: Krijg je een dikke vette boete als jij je afval verkeerd scheidt?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...
weterings

Benieuwd? Dit verdient de burgemeester van Tilburg in 2020

Altijd al benieuwd geweest wat burgemeester Theo Weterings eigenlijk op zijn rekening gestort krijgt...

Meer over

Gemeente

adv.