Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De vlag uithangen op 4 en 5 mei: dit zijn de regels

Door Rowie van der Vliet 3 mei 2020

Heb je de Hollandse driekleur (nee, geen tricolores in de vorm van een Willem II-shirt) in huis, dan hang je op 4 en 5 mei natuurlijk de vlag buiten. Maar er is een officieel vlaggenprotocol. Dus voor het geval je een vlag hebt en een vlaggenmast: dit mag je wel en niet doen.

Even voor de duidelijkheid, je bent als inwoner van Nederland niet verplicht om de vlag uit te hangen op 4 en mei. Voor overheidsgebouwen is het echter wel verplicht. Ook mag je op andere dagen de vlag uithangen, bijvoorbeeld voor een huwelijk of gewoon omdat het gezellig staat. Wel vraagt het Nationaal Comité iedereen in Tilburg en daarbuiten het dit jaar wél te doen.

Vlag uithangen op 4 mei

Het vlagprotocol op 4 mei is om de vlag halfstok te hangen. Dat mag heel de dag. Normaal is de regel dat je vanaf 18.00 uur tot zonsondergang de vlag halfstok hangt. Dit jaar roept het Nationaal Comité op om de hele dag de vlag halfstok te hangen. Wel is het de gewoonte om de vlag niet te laten hangen tussen zonsondergang en zonsopkomst. Wil je toch ’s nachts de vlag laten hangen? Dan is een goed gebruik de vlag te verlichten zodat de kleuren goed zichtbaar zijn.

Vlag uithangen op 5 mei

Op Bevrijdingsdag steek je de vlag helemaal uit om de vrijheid te vieren. Het is een eerbetoon aan iedereen die ons 75 jaar geleden heeft bevrijd. Alleen op Koningsdag en de verjaardagen van Koningin Máxima, Prinses Beatrix en de Prinses van Oranje mag je vlaggen mét de oranje wimpel buiten hangen. Of bijvoorbeeld bij een Koninklijke bruiloft.

Let op

Verder mag een gehesen vlag nooit de grond raken of het verkeer hinderen. Let er dus op dat de stok de juiste lengte heeft.

Voorschriften

Er zijn geen voorschriften voor de afmeting van de Nederlandse driekleur. De lengte moet zich wel verhouden tot de breedte als 3:2. De officiële kleuren zijn helder vermiljoen, helder wit en kobaltblauw.

Lees ook:

Afstand houden in de supermarkt

Dodenherdenking en Bevrijdingsdag 2020: dit zijn de openingstijden van supermarkten in Tilburg

Tijdens dodenherdenking en Bevrijdingsdag 2020 hebben sommige supermarkten in Tilburg aangepaste ope...
Bankje voor de deur

MAG DAT: een bankje op de stoep voor je huis zetten?

In deze tijd zijn we gekluisterd aan huis. Niet alle Tilburgers hebben een achtertuin of balkon. Toc...
Tilburgse vlag

Tilburgs mysterie: Dit is waarom onze vlag uit de kleuren blauw en geel bestaat

Wedden dat jij een rood-wit-blauwe vlag op zolder hebt liggen. En misschien bezit je zelfs wel een k...

Meer over

Gemeente

adv.