Uitslag verkiezingen bekend: dit betekent het voor Tilburg

Door Rowie van der Vliet 22 maart 2018

Het is zover: de stemmen van de gemeenteraadsverkiezingen zijn geteld! Tijd voor trommelgeroffel. De grote winnaar – en dan bedoelen we ook echt grote winnaar – is Lijst Smolders (LST). 

De partij van Hans Smolders boekte een overwinning met 20,88% van de stemmen. Dat is genoeg reden om te proosten voor LST, want de lokale partij krijgt tien zetels in de gemeenteraad. D66 kwam als tweede grootste partij uit de (stem)bus met 17,40% van het totaal aantal roodgekleurde hokjes. De VVD en GroenLinks mogen ook juichen, want zij behaalden allebei zes zetels. Meerdere combinaties van deze partijen komen tot een meerderheid van 23 zetels van de veertig plekjes in de gemeenteraad.

Gemeenteraadsverkiezingen uitslag
Foto: Tilburg Laat Je Horen

Echt niet samenwerken

Je zou denken dat dit automatisch betekent dat Lijst Smolders en D66 sowieso in de coalitie komen, maar niets is minder waar… Berend de Vries, lijsttrekker van D66, zei in de loop van de gemeenteraadsverkiezingen namelijk stellig dat hij echt niet ging samenwerken met Lijst Smolders. Hans Smolders staat er zelf wel voor open, zo laat hij weten aan het Brabants Dagblad. We hopen dat de popcorn in de aanbieding is, want die gaan we nog flink kunnen oppeuzelen met al die spanning in de lokale politiek.

Jon Stewart Popcorn GIF - Find & Share on GIPHY

Via GIPHY

Wat we kunnen verwachten

Zeg maar dag tegen de Love Boat, de Maawmuur en het Draaiend Huis. Nou ja, dat is misschien wat voorbarig, maar als het aan LST ligt verdwijnt deze kunst uit de openbare ruimte. Ook is in het verkiezingsprogramma te lezen dat de partij het helemaal gehad heeft met ‘fantasieloze blokkendozen’.

“Meer kwaliteit in plaats van streven naar kwantiteit.”

Bovendien wil de partij naar eigen zeggen kijken naar kwaliteit in plaats van kwantiteit. Grote kans dat er dus minder nieuwbouwprojecten komen… O ja, heb je een hond? Als het aan Hans Smolders ligt, betaal je zo snel mogelijk geen hondenbelasting meer. De partij heeft als speerpunten: openbaar bestuur, veiligheid, ouderen, onderwijs en participatie. Het hele verkiezingsprogramma van de grootste partij van Tilburg kun je hier nalezen.

Historische winst

Hans Smolders spreekt van een historische winst in een interview met het Brabants Dagblad. Het is bijzonder dat een lokale partij de grootste is geworden in Tilburg. Het CDA, de partij van Erik de Ridder, had niet bepaald een lekkere avond. De partij bleef (samen met de PvdA) toch een beetje achter. Eén ding is zeker: het college van B&W gaat er héél anders uit zien dan we gewend zijn.

Lees ook…

Erik de Ridder

Gemeenteraadsverkiezingen: dit zijn alle lijsttrekkers in Tilburg

Ja hoor, op 21 maart staan we allemaal in een stemhokje één rondje rood te kleuren. Dan is het namel...
stemmen

Tel uit je winst: je kunt geld verdienen met stemmen tellen tijdens de verkiezingen

Natuurlijk ga jij 21 maart naar een stembureau om te stemmen voor de Tilburgse gemeenteraad. Maar je...
gemeenteraadslid

Dit verdient een gemeenteraadslid in Tilburg

Afgelopen zondag (11 maart) maakte Arjen Lubach een item over het salaris van gemeenteraadsleden. Da...

Meer over

Gemeente Nieuws

adv.