Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Sociale onthouding in Brabant: dit betekent het voor jou

Door Rowie van der Vliet 11 maart 2020

Tijdens de persconferentie van de Brabantse veiligheidsregio’s kwam één term duidelijk naar voren: sociale onthouding. Heel Brabant dient zich hier aan te houden, ondanks dat de provincie volgens de veiligheidsregio ‘niet op slot gaat’. Maar wat is sociale onthouding eigenlijk? Wat mag je wel en niet? Tijd voor opheldering!

“Het gaat er bij sociale onthouding om dat je liever helemaal geen of in ieder geval geen nieuwe sociale contacten legt. Vraag jezelf af of het noodzakelijk is om ergens naartoe te gaan of niet”, zei burgemeester Theo Weterings. Hij vertegenwoordigt samen met samen met de Eindhovense burgemeester John Jorritsma en de Bossche burgemeester Jack Mikkers in de veiligheidsregio. Maar wat betekent het voor onze (weekend)planning? Wij beantwoorden een paar vragen:

Mag ik Brabant nog in of uit?

Ja, je kunt vrij reizen. Burgemeester John Jorritsma geeft aan dat de grenzen rondom onze provincie niet dichtgaan.

Mag ik nog naar de kroeg of naar een feestje?

Het antwoord hierop is duidelijk en kwam bij de persconferentie vanuit burgemeester Theo Weterings: “Ja, je mag naar de kroeg. We gaan de kroegen en andere uitgaansgelegenheden niet sluiten. Houd daarbij wel rekening met de rest van je planning. Ga je vrijdag naar de kroeg, ga dan zaterdag en zondag niet naar je opa en oma of andere kwetsbare mensen.”

Kan ik nog naar een ander evenement?

De evenementen waarbij meer dan duizend mensen komen zijn afgelast. In Tilburg gaat het om voetbalwedstrijden. Ook de concerten in de grote zaal van Poppodium 013, van Agnes Obel en Papa Roach, zijn afgelast. De shows in de kleine zaal gaan wel door. Bij Theaters Tilburg gaan de meeste voorstellingen gewoon door, behalve dansvoorstelling van City Contemporary Dance Company. Zij besloten zelf niet meer te komen. Het Factorium Festival en literair festival Tilt zijn ook gecanceld.

Als ik verder geen sociale contacten heb gelegd, kan ik dan naar mijn opa en oma?

In principe wel, al lezen we bij het RIVM dat het verstandig is om dat alleen te doen als je zelf helemaal klachtenvrij bent.

Kan mijn kind nog naar school?

Theo Weterings geeft aan dat de scholen gewoon open blijven. Niet per se om de lessen door te laten gaan, maar ook om een opvangende functie te bieden.”Er wordt gekeken naar een mogelijkheid waarbij scholen kinderen kunnen opvangen. […] Op die manier hopen we de zorgmedewerkers een beetje te ontlasten.” Daarnaast kunnen ouders op die manier gemakkelijker naar hun werk, doordat ze geen opvang hoeven te regelen, denkt Weterings.

Kan ik nog met het openbaar vervoer reizen?

Ja, de treinen rijden. Let er wel op dat iedereen met milde klachten in Brabant thuis moet blijven om eventuele besmettingen te voorkomen.

Hoelang blijft deze maatregel in werking?

Op dit moment geldt de sociale onthouding tot en met maandag 16 maart. Vanaf dan wordt gekeken of het eventueel verlengd moet worden, al dan niet in aangepaste vorm. “Maandag zien we als een nieuwe ronde. Een nieuwe kans.”

Meer over corona in Tilburg:

aantal Tilburgers overleden coronavirus

Coronavirus in Tilburg: dit zijn de laatste ontwikkelingen

Het coronavirus houdt Tilburg in zijn greep. De maatregelen die worden getroffen om het virus tegen ...

adv.