Pinautomaten ABN, ING en Rabo verdwijnen in Tilburg en worden knalgeel: dit is waarom

Door Thijs Dingemans 7 november 2018

Onze oude vertrouwde flappentappen van de bekende banken worden in Tilburg vervangen voor kanariegele nieuwe exemplaren. De geldautomaten van ING, Rabobank én ABN Amro verdwijnen namelijk allemaal uit het straatbeeld en daar komen nieuwe met de naam Geldmaat voor terug. Maar waarom? 

Wat verandert er?

De drie grote banken willen hun eigen geldautomaten inruilen voor één algemeen exemplaar. Die plannen werden vorig jaar al aangekondigd. Nu is bekend dat er in 2019 daadwerkelijk overal in Nederland één standaardmodel komt. Geen ING-oranje meer, geen ABN-groen en ook geen RABO-blauw, maar een bankonafhankelijke flappentap met een vrolijke gele kleur.

Waarom?

Simpel: omdat de kosten voor de unieke, afzonderlijke flappentappen te hoog worden. En dat is logisch: we pinnen steeds minder geld. Daarbij rijzen de beveiligingskosten de pan uit door alle plofkraken. Door nu samen één gezamenlijke automaat te lanceren, hopen ABN, ING en de Rabo de opgelopen kosten te drukken en een kaalslag te voorkomen.

Oké, en wat hebben wij daaraan?

Nou, dat al die flappentappen straks geel kleuren, maakt het niet alleen voor iedereen herkenbaar, maar ook in veel opzichten heel makkelijk. Of je nou bij ING, ABN of Rabobank bent aangesloten, maakt niet uit; bij elke Geldmaat is het straks voor iedereen mogelijk om geld uit de muur te halen. Bovendien hoeven we geen nieuwe pinpassen aan te vragen, want we houden gewoon onze eigen bankkaarten. Ook kunnen we zo vaak en zoveel geld opnemen als ons saldo en pinlimiet toestaat. En, heel handig: alle automaten werken hetzelfde.

En wanneer gaat dit allemaal gebeuren?

Het nieuwe geldautomatennetwerk wordt vanaf 1 januari stap voor stap over Nederland verspreid. De oude apparaten worden geleidelijk vervangen voor de nieuwe Geldmaat. Het project moet eind 2020 zijn afgerond.

Blijven alle pinlocaties behouden?

Dat is nog niet zeker. Wel zullen we de Geldmaat straks vinden op veel plekken waar we nu al geld uit de muur halen. Maar hoeveel flappentappen er worden weggehaald, is niet duidelijk.

En die van de SNS-bank?

SNS-bank heeft pinautomaten in winkelstraten en in álle Hema’s. De bank houdt alle ontwikkelingen wel in de gaten en is zelf ook in gesprek met de partij die de gele Geldmaat regelt. Maar de bank handhaaft de bestaande automaten onder de eigen naam.

Lees ook:

tilburg betaald parkeren

In deze wijken geldt vanaf december betaald parkeren

Drop je je auto altijd slim op een gratis parkeerplekkie net buiten het centrum? Dan hebben we helaa...

Meer over

Gemeente Nieuws

adv.