Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: samen shoppen met een groepje vriendinnen in Tilburg?

Door Rowie van der Vliet 27 november 2020

Hoe zit het eigenlijk met shoppen met een groepje vriendinnen, mag dat in coronatijd? Mag je met meerdere mensen een winkel in lopen? Of is dit volgens de richtlijnen verboden? En kun je kleding passen of zijn paskamers gesloten? We zochten het uit.

Het protocol Verantwoord Winkelen van het RIVM geeft aan dat we zoveel mogelijk alleen naar de winkel moeten gaan. Daarnaast staat er in de regels voor klanten dat ze gericht boodschappen moeten doen en alleen producten mogen aanraken die ze ook daadwerkelijk kopen. Het protocol roept ondernemers op om anderhalve meter afstand te garanderen en daarmee een maximum aantal klanten in de winkel toe te laten. Voor de decemberdagen is er ook een advies door het RIVM opgesteld: kom zoveel mogelijk alleen naar de winkel.

Maximaal aantal personen buiten

Het gaat hierbij om een advies van het RIVM en de uitwerking verschilt per winkel. In de supermarkten is het gebruikelijk dat je echt alleen naar binnenstapt, maar hoe zit dat in kledingwinkels? Een ding mag duidelijk zijn: shoppen met al je vriendinnen kan waarschijnlijk niet. De huidige coronaregels schrijven voor dat je dat een groepsverband in de buitenlucht uit maximaal 4 personen of 1 huishouden mag bestaan. Je mag dus sowieso niet met meer dan vier personen (die niet in je huishouden zitten) door de winkelstraten lopen.

Hoe gaat het dan in Tilburg?

Het protocol is helder, maar je vraagt je natuurlijk af hoe het er in de winkels echt aan toegaat. Dat zochten wij van indebuurt voor je uit!

‘Kom niet met de hele gang

We bellen met Tjerk de Haas van Mint & Pepr. “We laten per keer zes man toe in de winkel, maar je hoeft niet alleen te komen. Het is toch anders dan met boodschappen, hè? Als je kleding koopt, is het fijn om de mening van je vriendinnen te horen. Maar kom niet met de hele gang, neem bijvoorbeeld je beste vriendin mee. Het liefst iemand die ook wat nieuws zoekt. Verder bieden we ook private shopping aan na sluitingstijd. Dan kun je tot 20.00 uur met een klein groepje vriendinnen komen shoppen. We gooien de winkel ook weleens open om 10.00 uur voor private shopping. Ja, dat gebeurt toch wel zo’n drie á vier avonden bij ons. Wij zijn er om advies te geven en je kunt zo met 3 of 4 man kleding passen in de pashokjes.”

Oprecht leuk werken

Simone van Fresh Tilburg merkt op dat er geen grote groepen vriendinnen komen binnenwandelen. “Je ziet sowieso minder vriendinnen of complete gezinnen rondlopen in het centrum. En dus bij ons ook. Er zijn natuurlijk huisregels met een maximum aan klanten, maar we hebben een ruime winkel dus alles verloopt gewoon natuurlijk en iedereen probeert rekening met elkaar te houden. Winkelen is momenteel heel gericht en bijna geen funshoppen dus. Natuurlijk zijn er ook bij ons minder klanten maar wát er binnenkomt lopen aan klanten koopt bijna allemaal iets. Heel veel vaste klanten dus. En daarom ook een gezellige sfeer! Je hebt doordat het wat rustiger is juist alle tijd voor een klant en leuke, persoonlijke gesprekken. We kunnen dus ook oprecht zeggen dat het leuk werken de afgelopen maanden was ondanks de hele coronasituatie.”

Rustiger dan in het weekend

In de praktijk komt het er dus op neer dat je best met een vriendin of vriend kunt shoppen, maar probeer dit wel gericht te doen. Allebei een outfit of iets anders nodig? Dan mag je bij de meeste winkels gewoon met meerdere mensen tegelijk naar binnen. Behalve als dat in strijd is met andere coronaregels zoals het groepsverband in de buitenlucht. De oproep van het RIVM blijft nog steeds: vermijd drukte. Bedenk dus goed waar en wanneer je gaat shoppen. Doordeweeks is het een stuk rustiger dan in het weekend.

Lees ook:

carbidschieten

MAG DAT: carbidschieten in Gemeente Tilburg?

Dit jaar mag je in heel Nederland geen vuurwerk afsteken tijdens oud en nieuw. Er is wel een uitzond...
Binnenkijken Erik Anne

MAG DAT: kippen in een woonwijk in Tilburg houden?

Honden, katten, slangen, vogelspinnen en hagedissen zijn niet de enige huisdieren van Tilburgers. So...
Personeel ETZ helpen ziekenhuis

MAG DAT: helpen in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in coronatijd?

De twee vestigingen van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg zijn overvol. Het is zelfs zo...

adv.