MAG DAT: overal in Tilburg as van een overledene uitstrooien?

Door Thijs Dingemans 16 november 2018

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, MAG DAT? Deze week: mag je overal in Tilburg as van een overledene uitstrooien?

Veel mensen hebben wel een idee van wat zij willen na hun dood: begraven worden of gecremeerd. Sommigen willen dat hun as uitgestrooid wordt, bijvoorbeeld in Het Wandelbos of natuurgebied Moerenburg. Maar mag je zomaar as uitstrooien?

Alleen met toestemming

De meeste gemeenten hebben hier regels voor opgesteld in de APV, Tilburg niet. Maar je kunt natuurlijk niet overal gaan strooien. Als je iemands as wil verstrooien mag dat alleen met toestemming van de eigenaar van de grond. Dus als je as in je eigen tuin gaat verstrooien, en jij bent eigenaar van de grond, dan kan dat gewoon. Maar in de tuin van de buren wordt het een ander verhaal. Veel grond in Tilburg is eigendom van de gemeente, voor de mogelijkheden kun je het best contact opnemen met de gemeente.

Op begraafplaatsen wel

Het kan zijn dat de overleden persoon graag door het bos liep, dan wil je de as daar misschien wel verstrooien. Je kunt dan een verzoek indienen bij de Stichting Natuurlijk Herdenken. Deze stichting van Staatsbosbeheer helpt mensen met belangstelling voor asverstrooiing in de natuur. Verder is het op de meeste begraafplaatsen van Tilburg wel mogelijk om een afspraak te maken om de as uit te strooien.

Lees ook:

huisdier begraven in je eigen tuin

MAG DAT: je huisdier begraven in je eigen tuin?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...
ovenschaal glasbak

MAG DAT: een kapotte ovenschaal in de glasbak gooien?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...
blowen

MAG DAT: blowen op straat in de binnenstad van Tilburg?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

Meer over

Gemeente

adv.