Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: op de stoep in Tilburg tekenen met stoepkrijt?

Door Rowie van der Vliet 3 april 2020

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af: mag dat? Deze week: mag je stoepkrijt gebruiken in het openbaar in Tilburg?

Grote kans dat je tijdens een ommetje in je eigen buurt een lieve boodschap in stoepkrijt tegenkomt. Kinderen zijn massaal aan de slag gegaan met de stoepkrijt challenge, ook in Tilburg. Zo zoet! Het geeft een nostalgisch gevoel aan die tijd dat jij onwaarschijnlijk ook kunstwerkjes met stoepkrijt maakte. Maar mag dat eigenlijk wel?

MAG DAT?

We pakken de Algemene Plaatselijke Verordering (APV) van Tilburg er eens bij. Al snel vinden we het antwoord in artikel 55. Het is verboden de weg of dat gedeelte van een onroerende zaak dat vanaf de weg zichtbaar is te bekrassen of te bekladden. Het is verboden zonder toestemming van de rechthebbende op de weg of op dat gedeelte van een onroerende zaak dat vanaf de weg zichtbaar is:

  • een aanplakbiljet of ander geschrift, afbeelding of aanduiding, aan te plakken, te doen aanplakken of op andere wijze aan te brengen of te laten aanbrengen;
  • met kalk, krijt, teer of een kleur- of verfstof enige afbeelding, letter, cijfer of teken aan te brengen

Boete krijgen

Ja, het staat er echt: een afbeelding, letter, cijfer of ander teken mag je niet aanbrengen met krijt of kalk. Het valt wettelijk onder dezelfde categorie als graffititags. Het is dus verboden om stoepkrijt te gebruiken in Tilburg in het openbaar. Het mag alleen als je daar schriftelijk toestemming voor hebt van de gemeente. In theorie kun je een boete van 140 euro op de mat verwachten als je ‘stiekem’ stoepkrijt gebruikt op de stoep in Tilburg. Zelfs als je een kind bent. We zien de agenten nu niet zo snel een kind een boete geven, maar wie de wet wil aanhouden kan ook een boodschap achterlaten vanuit de eigen voortuin.

Nationale stoepkrijt dag

Nu denk je misschien: maar het was woensdag 1 april toch nationale stoepkrijt dag? Ja, dat klopt en was dus géén 1 aprilgrap! De stoepkrijt dag is in 2017 het leven geroepen door radio-dj Gerard Ekdom. De NPO Radio2-dj vond het namelijk belachelijk dat stoepkrijt niet is toegestaan in veel gemeentes in Nederland.

Lees ook:

MAG DAT: aluminiumfolie bij het plasticafval gooien?

Wij Tilburgers zijn een kei in afval scheiden. We weten dat blik in de PDM-zak moet en pizzadozen bi...

MAG DAT: een videodeurbel bij je voordeur plaatsen?

O, wat is het toch handig. De deurbel met klein cameraatje en spreekfunctie. Niet thuis als de pakke...
Sayuri & Kiara

MAG DAT: meer dan twintig huisdieren hebben in Tilburg?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

Meer over

Gemeente

adv.