Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: met de e-step door Tilburg crossen?

Door Rowie van der Vliet 21 augustus 2020

Hartstikke gaaf: bij Mercure huur je een e-step van City Steps om Tilburg te verkennen. Onze stad was de allereerste waar je zo’n e-step van het bedrijf kon huren. Maar de regelgeving rondom e-steps is best streng en niet elke elektrische step is toegestaan op de openbare weg. We vragen ons af: MAG DAT met de elektrische step door Tilburg crossen?

In steden als Antwerpen, Stockholm en Berlijn zie je de ene na de andere e-step over straat rollen. In Tilburg begint het ook iets vaker te komen, maar zo’n begrip als de OV-fiets of Swapfiets is het nog niet. En dat heeft alles te maken met de Nederlandse wet- en regelgeving.

Bijzondere bromfietsen

Om op een bijzondere bromfiets te rijden, moet je in Nederland 16 jaar of ouder zijn. Een Segway is hier een voorbeeld van. Wanneer je hiermee op de weg rijdt, ben je verplicht om een verzekeringsplaatje op je voertuig te hebben. Bij brom- en snorfietsers zijn dit de blauwe en gele ketenplaatjes. Volgens de Rijksoverheid moet je bij bijzondere bromfietsen rekening houden met de volgende punten:

  • je hebt geen rijbewijs nodig;
  • je hoeft geen kenteken aan te vragen;
  • je hoeft geen helm te dragen;
  • je moet zo veel mogelijk rechts houden;
  • je moet het voertuig verzekeren;
  • als er een (brom)fietspad is, moet je daarop rijden.

Regels voor e-step in Tilburg en daarbuiten

Waarom zien we wel Segways in onze stad rijden, maar is een elektrische step zeldzaam? Dat komt omdat de elektrische step in de meeste gevallen verboden is op de openbare weg. De meeste stepjes die je Spanje of België ziet, zijn in Nederland verboden. Waag je toch een gokje en word je gepakt? Dan kan je step in beslag worden genomen én kan je rekenen op een boete van 360 euro. Veroorzaak je een ongeluk? Dan kan dat voor financiële problemen zorgen. Omdat je onverzekerd rondrijdt, ben je in dat geval waarschijnlijk de sigaar.

Waarom mag het niet?

In de Europese Unie gelden dezelfde eisen voor fietsen, auto’s en bromfietsen. Maar wat blijkt als het gaat om de elektrische step? Daar zijn nog geen Europese regels voor opgesteld. Doordat sommige landen de elektrische step in de landelijke wetgeving hebben opgenomen, zijn ze daar niet verboden. Toch zijn niet álle elektrische steps in Nederland verboden.

Goedgekeurde steps

De Veeley, E-micro, Kickbike (type Luxury, Cruise en Fat Max) en Yedoo Mezec zijn wél toegestaan op de openbare weg in Nederland. Waarom deze types wel?

De ANWB geeft daarvoor de volgende verklaringen:

  • de Veeley voldoet aan de criteria voor een bromfiets door een opklapbaar zadel en zijspiegel;
  • de E-micro voldoet aan criteria voor een e-bike. Ze bieden alleen trapondersteuning, dus je hebt geen rijbewijs of WA-verzekering nodig;
  • de Kickbike en Yedoo Mezec voldoen aan de criteria voor bijzondere bromfiets zoals hierboven uitgelegd.

Zo zit het met de e-step bij Mercure in Tilburg

Mercure geeft aan dat de e-steps zeker gebruikt mogen worden op de openbare weg. Ook het bedrijf achter deze e-steps, City Steps, beaamt dit. “Onze elektrische steps zijn de Kickbike Cruise. Uiteraard is dat een e-step die ook het RDW goedkeurt. Inmiddels kun je de e-steps ook bij Villa Pastorie huren. Tilburg was de eerste stad waar je deze e-steps kon huren, maar inmiddels zijn we ook in steden als Roermond van start. En eind november komt er een grote opschaling in Waalwijk”, aldus City Steps. Wat fijn! Mocht je dus toch aangehouden worden door een agent die denkt dat je verkeerd bezig bent: duw dit artikel onder de neus. Mogelijk kan je wel worden aangehouden, want vanaf een afstand is het misschien lastig te zien dat het gaat om een e-step die wél is toegestaan.

Kijkje achter de schermen

“We hebben we voor onze gasten/huurders van de CitySteps afspraken gemaakt met lokale ondernemers, onze zogeheten ‘Hidden Gems’. Wanneer gasten aankomen bij deze hidden gems krijgen zij een unieke, extra ervaring. Zo kun je bijvoorbeeld een kijkje nemen in de brouwerij van Stadsbrouwerij 013 en krijg je een kijkje achter de schermen bij Bikken en Bakken”, aldus Mercure.

Lees ook:

MAG DAT: bloemen uit de berm plukken in Tilburg?

Superfijn om een fraai bosje bloemen op tafel te hebben staan. Er staan genoeg bloemen in de berm in...

MAG DAT: in je adamskostuum het gras maaien en het gazon inzaaien?

Lekker aan het tuinieren, maar het zweet breekt je uit? Misschien je adamskostuum maar eens tevoorsc...
Mag dat afval scheiden Tilburg

Mag dat: je container in Tilburg alvast buiten zetten als je op vakantie gaat?

Het is dit jaar een andere zomervakantie dan andere jaren. Toch ga je er misschien nog wel even tuss...

adv.