Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: met de auto fietsers inhalen in een Tilburgse fietsstraat?

Door Carin van der Meij 4 december 2020

Het is niet meer weg te denken uit het Tilburgse straatbeeld: een fietsstraat. Denk aan Trouwlaan en Alleenhouderstraat: speciaal bedoeld om fietsers de ruimte te geven. Inmiddels zijn er heel wat fietsstraten bijgekomen. Wat zijn nu eigenlijk de regels in zo’n fietsstraat? Mag je er als automobilist fietsers inhalen?

Eerst nog even over fietsstraten in het algemeen. Je herkent ze vaak aan het rode asfalt, meestal geven borden aan dat de auto hier te gast is. De gemeente kan zelf bepalen hoe zij een fietsstraat inricht, daar zijn geen wettelijke regels voor.

Auto verboden?

Het is dus niet verboden om met een auto door een fietsstraat te rijden. Wel moet je je aan de maximum snelheid van dertig kilometer per uur houden.

Inhalen

Goed, je mag dus met je auto een fietsstraat in kachelen, maar wat als je nu een klein beetje haast hebt en fietsers wilt inhalen? Of dit mag, hangt helemaal af van de verkeersregels die zijn weergegeven in de straat. In principe gelden de gewone voorrangs- en verkeersregels ook in de fietsstraat. Als in de fietsstraat een gelijkwaardig kruispunt ligt, hebben alle bestuurders van rechts voorrang. Dus ook fietsers. Hangen er verder geen verbodsborden? Dan mag je als automobilist een fietser inhalen. Let wel goed op dat dit veilig kan en je eventueel tegemoetkomende fietsers niet hindert.

Bron: VVN Verkeersregels

Lees ook:

Meest gevaarlijke fietsplekken indebuurt

Tring tring! 5 x de meest gevaarlijke fietsplekken van Tilburg

Eerlijk is eerlijk, fietsen in Tilburg is soms nog een hele uitdaging. Vooral op de meest gevaarlijk...
Fietsen donker

Dit zijn – volgens jullie – de engste plekken om in het donker te fietsen in Tilburg

De klok is weer verzet en daarom is het héél vroeg donker. Op sommige plekjes trappen wij nu toch ie...

adv.